(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Dugopolja i Sinja preko Trilja do Aržana

Foto: MZD

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju tih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u proteklih nekoliko dana!

8.8. Od Dugopolja do Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnički dan 8. kolovoza 2019. započeli smo sv. Misom u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju, koju je predvodio isusovac p. Hrvoje Mravak, kojemu od srca zahvaljujemo što je došao iz Splita i duhovno nas vodio ovih nekoliko dana. U propovijedi je posebno istaknuo da svatko od nas treba prepoznati na što nas Gospodin zove, kao što je pozvao Petra, te da sve odluke u životu od onih malih do najvećih, životno bitnih, donosimo zajedno s Gospodinom.Na današnji blagdan sv. Dominika želimo posebno čestitati svima koji nose to ime, a osobito pripadnicima Reda propovjednika – dominikancima, osobito onima koji su uključeni u Marijanski zavjet.

Nakon uvodnog nagovora, krenuli smo u tišini hodati prema Sinju, razmatrajući poziv koji Gospodin nama upućuje i odluke koje donosimo. Ubrzo smo stigli u Dicmo. Ondje nas je srdačno dočekao župnik don Vlado Strikić, koji nam je ispričao o crkvi sv. Jakova. Osobito je zanimljivo bilo čuti da je ondje jedan svećenik u Alojziju Stepincu prepoznao budućeg sveca, kada je on došao ondje u posjet župi Dicmo kao mladi svećenik. Ubrzo smo stigli u Sinj, u svetište Gospe Sinjske gdje nas je dočekao gvardijan fra Ante Čovo, koji nam je ispričao o slici Čudotvorne Gospe Sinjske, i o obrani od Turaka po njenom zagovoru. Zatim smo se pomolili Gospi Sinjskoj.

Zahvaljujemo se gvardijanu i ostalim fratrima, koji su izdvojili za nas nešto svoga vremena i podijeli s nama dio svoje duhovnosti. Zahvaljujemo se Gradu Sinju za osigurani smještaj u DVD-u Sinj i NK Junak, kao i za večeru u restoranu. Navečer smo u svetištu molili Krunicu za Domovinu u 20h, u zajedništvu s ostalih 9 gradova gdje se svakog četvrtka moli (Zagreb – Kamenita vrata, Zaprešić, Rijeka – Trsast, Senj, Pula, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik). Bilo je milosno biti na tom mjestu, zahvaliti za sve milosti koje nam Bog po Gospi daje i utjecati se Gospi Sinjskoj da zagovara naš hrvatski narod i da ga i dalje, kao i kroz brojna minula stoljeća, štiti i brani od svakog zla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.8. Sinj- Trilj – Velić

Hodočasnički dan 9. kolovoza 2019. započeli smo sv. Misom u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je predvodio fra Tino Labrović, a u koncelebraciji su bili gvardijan fra Ante Čovo i naš duhovnik p. Ivan Matić. Fra Tino je u propovijedi istaknuo i potaknuo nas da je potrebno ići Marijinim stopama jer nas ona najbolje vodi Isusu. Prolazeći mjestima u blizini Sinja, Turjaci, Košute, stigli smo ubrzo do Trilja.

Ondje nas je pozvao u svoju kuću i počastio pićem branitelj iz 4. gardijske brigade Kada smo stigli u župnu crkvu sv. Mihovila u Trilju, dočekao nas je župnik don Stipe Ljubas, koji nam je ispričao o crkvi te smo se zajednički pomolili. Zatim smo stigli u hotel i restoran Dalmacija, gdje su nas počastili ukusnim ručkom. Zahvaljujemo vlasnici Mariji Dodig, koja nam već niz godina osigurava smještaj. Ove godine posebno je lijepo uređena kuća za odmor u zaselku Dodig, blizu Velića. Nakon uspona do Velića, još dodatnih otprilike 7 km od Trilja, uslijedila je nagrada te smo se odmorili uživajući u prekrasnom pogledu na obližnja brda i staru utvrdu, zalazak sunca, domaće životinje poput magarca, paunova, fazana (zanimljivih vrsta – zlatnog i dijamantnog fazana) ali i osvježenje u bazenu. Od srca zahvaljujemo gđi Mariji i svima koji su nam omogućili ovo prekrasno iskustvo. I na kraju, velika zahvala Gradu Trilju koji su pomogli u organizaciji hrane i smještaja.

10.8. Velić – Aržano

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro smo doručkovali, za što zahvaljujemo gđi Mariji Dodig, koja nam je pripremila i donijela doručak u kuću koju nam je ustupila na korištenje za smještaj hodočasnika, na čemu joj od srca zahvaljujemo. Stali smo na ručak u Tijaricu. Ondje smo se najprije pomolili kod spomenika poginulim braniteljima tog područja. Zatim smo vidjeli i župnu crkvu i pomolili se. U OŠ dočekala nas je ravnateljica, koja nam je osigurala ukusan i obilan ručak. Okrjepljeni, krenuli smo dalje prema Aržanu.

Ubrzo smo došli u Aržano, mjesto odakle je prvi branitelj pao za hrvatsku slobodu Josip Jović. Na njegovom grobu smo se pomolili. Zatim smo otišli u crkvu te smo ondje slavili sv. Misu koju je predvodio naš duhovnik p. Ivan Matić. Župnik don Ante Čipčić nam je uljepšao misom sviranjem orgulja. Nakon duhovne okrjepe, krenuli smo i na tjelesnu. Otišli smo kod obitelji Stipe Renića, koji su pripremili pečenu ribu i skuhali jaretinu. Zahvaljujemo se na ukusnom ručku. Osim ručka, bilo je i jako ugodno druženje uz pjesme, od hercegovačkih, slavonskih do dalmatinskih, a čuli smo od mještana i ponešto gange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.