(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Kaštela i Splita do Klisa

FOTO: MZD

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju tih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u proteklih nekoliko dana!

6.8. Kaštel Stari (Radun) – Split

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro smo 6. kolovoza 2019. hodočasnički dan započeli sv. Misom u crkvi Kraljice mučenika u Radunu, koju je predvodio naš današnji duhovnik p. Hrvoje Mravak. Nakon sv. Mise, krenuli smo prema Splitu. Prošli smo Kaštel Lukšić i Kaštel Kambelovac, te zastali kod crkve u Kaštel Gomilici kod crkve sv. Jeronima, ali smo vidjeli i stariju crkvicu sv. Kuzme i Damjana (iz XII.st.) . Odmorili smo se kod hrasta duba starog oko 700 godina, gdje se prema legendi odmarao i kralje Zvonimir. Hodeći prema Solinu, izmolili smo Krunicu za domovinu. A zatim smo na putu susreli dragog prijatelja Martina Čelana, koji ove godine nažalost nije mogao s nama, ali nam je pomogao organizirati obrok u Splitu, na čemu mu zahvaljujemo.

Nakon kratkog susreta ispunjenog radošću što smo se vidjeli nakon dugo vremena, nastavili smo dalje. Zatim smo nastavili put prema Solinu, gdje smo napravili pauzu kod crkve sv. Kaje. Papa Kajo rođen je u Saloni, u rimskoj provinciji Dalmaciji. Papinska kronika “Liber pontificalis” navodi, da mu je car Dioklecijan bio ujak. Za papu je izabran 17. prosinca 283. Za vrijeme njegova pontifikata pojavio se krivovjerni maniheizam protiv kojeg se oštro borio. Za vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Podnio je mučeničku smrt, ali ne po nalogu Dioklecijana. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu. Ubrzo smo stigli u Split u župu Gospe od Pojišana, gdje nas je dočekao župnik fra Žarko Lučić, kojemu zahvaljujemo za smještaj.

7.8. Split – Dugopolje – preko Gospe od Otoka u Solinu i uspona na KlisZapočeli smo hodočasnički dan 7. kolovoza 2019. sv. Misom u crkvi Gospe na Pojišanu, koju je predvodio p. Hrvoje Mravak. Nakon mise, krenuli smo prema spomeniku, gdje smo se pomolili za poginule branitelje. Zatim smo došli do još jednog spomenika, gdje smo se pomolili i zapjevali, a zatim krenuli dalje prema prvoj pauzi u Solinu. Stigli smo u Solin u crkvu Gospe od Otoka, gdje smo se pomolili. Ondje je smješten grob kraljice Jelene. Zatim smo krenuli dalje uspinjati se prema utvrdi Klis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje smo ručali odličan ručak koju je večer prije nekoliko hodočasnica pripremile. Nakon druženja uz prekrasan pogled, krenuli smo dalje prema Dugopolju. Zastali smo kod Gospine kapelice, gdje smo ušli unutra i zapjevali Gospi. Uspjeli smo ući i okružiti Gospin kip u kapelici, te se pomoliti Gospi. Ubrzo smo stigli u Dugopolje, gdje smo se pomolili u crkvi sv. Mihovila. Srdačno su nas dočekali u prostorima DVD-a Dugopolje, gdje smo bili smješteni, te im zahvaljujemo na lijepom dočeku i smještaju. Vidjeli smo kako nas štite od požara i tako čuvaju ljepote Lijepe naše, a ovaj put su i hodočasnicima pružili utočište i tako učinili još jedno djelo milosrđa. Zahvaljujemo Općini Dugopolje, koja nam je osigurala i ukusnu večeru u restoranu, te smo se okrijepili i prikupili snagu za daljnji hod.

Zahvaljujemo Anđelku Bosančiću, koji nas je dočekao i načelniku općine Perici Bosančiću, koji nam je osigurao potrebni smještaj i večeru, i koji uspješno vodi ovu Općinu Dugopolje koja može poslužiti kao dobar primjer uspješnog vođenja lokalne zajednice kao jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.