(FOTO) Muzej u Kneževu dvoru u Dubrovniku otvorio dječji kutak

Foto: Facebook/Dubrovački muzeji

“:) Draga dječice, u Kneževu dvoru spreman je poseban kutak samo za vas! Dođite i poigrajte se! Čekamo vas!” – objavili su Dubrovački muzeji na svojim facebook stranicama uz fotografije mališana u novom kutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se i najmlađi, na njima prilagođen način, mogu kroz igru educirati o povijesti Duvrovnika i Kneževa dvora.

Knežev dvor bio je sjedište vlade i stan kneza Dubrovačke Republike. Ova gotičko–renesansna palača podignuta je u prvoj polovici 15. stoljeća na ostatcima srednjovjekovne utvrde castelluma. Izgrađena je prema projektu napuljskoga graditelja Onofrija di Giordana della Cave, kao dvokatnica s četiri krila, ugaonim kulama, unutrašnjim dvorištem i trijemom na pročelju. Tijekom stoljeća zgrada Dvora doživjela je nekoliko jakih oštećenja od eksplozija baruta i potresâ, a najviše je stradala u katastrofalnom potresu 1667. godine. Brojni popravci i obnove unosili su nove stilove, ali su uvijek nastojali zadržati osnovne karakteristike Onofrijeva projekta. Današnji je Knežev dvor jednokatnica s trijemom i atrijem, u kojoj je gotičko–renesansna forma skladno povezana s baroknim intervencijama.

Začetci Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževu dvoru sežu u 1872. godinu, kada je utemeljen Domorodni muzej, koji je u svojem fundusu imao i manju skupinu umjetnina kulturno-povijesnoga obilježja. Sustavnije skupljanje građe započelo je nakon Drugoga svjetskog rata zalaganjem kustosa i prvoga voditelja Kulturno-povijesnog odjela dr. sc. Boža Glavića, zaslužnoga za smještanje zbirke u Knežev dvor i njezin prvi ambijentalni postav, koji je otvoren za javnost 1950. Tijekom vremena zbirka je prerasla u zasebni odjel Dubrovačkog muzeja, a potom u Kulturno–povijesni muzej kao sastavnicu Dubrovačkih muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.