(FOTO) Nedjeljiva veza hrvatskog naroda i Gospe: Tradicionalno hodočašće vojske u Mariju Bistricu

Marija Bistrica, 04.10.2020. - 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu kojem su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ivica Jerkić i drugi. foto HINA/ MORH/ J. Kopi/ ml

U organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju, 4. listopada 2020. godine održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja. Hodočašće se održalo uz pridržavanje epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogasce, hodočašću su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ivica Jerkić i drugi.

Ministar obrane u ovoj prigodi podsjetio je kako su kroz cijelu povijest upravo hrvatski vojnici bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

“Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe”, rekao je ministar Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnog puta na Bistričkoj kalvariji, a koncelebriranu svetu misu koja je održana u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca, predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan.

U svojoj propovijedi, mons. Bogdan podsjetio je kako je upravo mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnožanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.

“Svako vrijeme nosi izazove, očekivane, ali i one neočekivane. Epidemija koronavirusa zahvatila je i naše osobne živote, mnogi su zabrinuti, pitaju se što će biti s radnim mjestima, školama, bolnicama… srce je nemirno, misli lutaju, a koraci su nam kolebljivi. Jedini čvrsti oslonac je u Bogu, On je jedini i potpuni mir za naše misli i srce”, poruka je mons. Bogdana koji je podsjetio i na današnji spomendan svetoga Franje čiji život započinje prihvaćanjem Boga i življenjem vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik hodočašća bio je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, brigadni general Perica Turalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.