(FOTO) Nedjeljiva veza hrvatskog naroda i Gospe: Tradicionalno hodočašće vojske u Mariju Bistricu

Marija Bistrica, 04.10.2020. - 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu kojem su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ivica Jerkić i drugi. foto HINA/ MORH/ J. Kopi/ ml

U organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju, 4. listopada 2020. godine održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja. Hodočašće se održalo uz pridržavanje epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogasce, hodočašću su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ivica Jerkić i drugi.

Ministar obrane u ovoj prigodi podsjetio je kako su kroz cijelu povijest upravo hrvatski vojnici bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

“Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe”, rekao je ministar Banožić.

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnog puta na Bistričkoj kalvariji, a koncelebriranu svetu misu koja je održana u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca, predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan.

U svojoj propovijedi, mons. Bogdan podsjetio je kako je upravo mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnožanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.

“Svako vrijeme nosi izazove, očekivane, ali i one neočekivane. Epidemija koronavirusa zahvatila je i naše osobne živote, mnogi su zabrinuti, pitaju se što će biti s radnim mjestima, školama, bolnicama… srce je nemirno, misli lutaju, a koraci su nam kolebljivi. Jedini čvrsti oslonac je u Bogu, On je jedini i potpuni mir za naše misli i srce”, poruka je mons. Bogdana koji je podsjetio i na današnji spomendan svetoga Franje čiji život započinje prihvaćanjem Boga i življenjem vjere.

Zapovjednik hodočašća bio je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, brigadni general Perica Turalija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/MORH