(FOTO) Počelo zasjedanje Sabora HBK: Raspravlja se o rodnoj ideologiji, školama i crkvenim medijima

Foto: fah

Članovi Hrvatske biskupske konferencije okupili su se u srijedu na 59. plenarnom zasjedanju. Rad na jedinstvu kršćana, kurikuli katoličkih škola, rodna ideologija, uloga i djelovanje crkvenih medija – neke su od tema o kojima će nadbiskupi, biskupi i njihovi gosti raspravljati sljedeća tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodnom govoru predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić predstavio je novog apostolskog nuncija u Hrvatskoj Giorgia Linguu, prenosi HRT.

Poželio bih da biskupi, svećenici, redovnice i redovnici, kao i svi građani naše zemlje osjete u Vašoj rezidenciji ispruženu ruku i srdačnu prisutnost koja je u službi ljudi i općeg dobra. U tom vidu kličem Vam još jednom, dobro nam došli, preuzvišeni Apostolski Nuncije, gospodine Giorgio Lingua, kazao je Puljić.

Vijeće za ekumenizam i dijalog, na čelu s predsjednikom mons. Antunom Skvorčevićem, pripremilo je nacrt Pisma za vjernike katolike i druge kršćane dobre volje kako bi se zauzetije nastojalo oko jedinstva kršćana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U posljednje vrijeme ekumenska ideja doživljava određeni zamor, pa se ovim pismom podsjeća da je rad na jedinstvu kršćana zadaća cijele Crkve i svih njezinih vjernika”, rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na početku zasjedanja.

“U dokumentu, naveo je predsjednik HBK, piše da smo suočeni s pravim izvanrednim odgojnim stanjem, jer je antropološka dezorijentacija obilježila kulturno ozračje našega vremena. To je zacijelo pridonijelo tendenciji brisanja razlike između muškarca i žene, pa ih se smatra pukim učincima društveno-kulturne uvjetovanosti”, rekao je nadbiskup Puljić.

Na dnevnom redu zasjedanja, kako je rekao predsjednik HBK, bit će i izvješća koja su pripremili predsjednici pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK, a raspravljat će se i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, kao i o delegatima na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija tijekom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak navečer će članovi HBK slaviti euharistiju u Zagrebačkoj katedrali koju će predvoditi apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, koji će se predstaviti vjernicima u Hrvatskoj.

Apostolski nuncij, koga je papa imenovao novim veleposlanikom Svete Stolice u Hrvatskoj, nazočio je 59. zasjedanju Sabora HBK, čije će zasjedanje završiti u petak, kad je predviđena i uobičajena konferencija za tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.