(FOTO) Predstavljena monografija “Fra Serafin Trsatski”

Foto: Fah

Knjige o dugogodišnjem gvardijanu Svetišta majke Božje Trsatske fra Serafinu Sabolu „Fra Serafin Trsatski“ autora Mirjane Grce i Ivice Tomića predstavljena je u četvrtak u Auli pape Ivan Pavla II. u Trsatskom svetištu, a predstavljanju je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su se zahvalili svim suradnicima koji su pridonijeli stvaranju monografije, ističući da je Serafin bio jedinstven, dobar, skorman i vrijedan čovjek.

Monografija je posvećena životu i radu čuvenog franjevca, svećenika i upravitelja Trsatskog svetišta, koji je preminuo 21. siječnja ove godine u 71. godini života i u 30. godini svećeničkoga i redovničkoga služenja na Trsatu. Prema Serafinovoj želji, knjiga je predstavljena na dan kada je 2003. sv. papa Ivan Pavao II. kao hodočasnik pohodio Svetište Majke Božje na Trsatu.

Uz predsjednicu Republike, predstavljanju knjige nazočili su članovi njegove obitelji, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i mnogobrojni drugi Serafinovi prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da je predstavljanje knjige tužan događaj ali i veseo jer se okupljeni vesele njegovu životu i postignućima.

Pružao je utjehu svima i vjerujem da nas sada gleda te da mu je žao što ne može biti s nama, veseliti se što smo se okupili, kazala je. Prisjećajući se susreta sa Serafinom, predsjednica je rekla kako nikada neće zaboravit riječi koje joj je uputio – „da nikada ne misli da ju Bog kažnjava, da Bog voli ljude, da nas Bog voli“ . Zahvalila mu se na svemu što je učinio za zajednicu i za Trsat.

Mons. Ivan Devčić prisjetio se trenutaka u kojima se Serafin, kao organizator papina posjeta Rijeci, radovao tom susretu, spomenuvši i da se on nikada nije mirio s podjelama, nego je uspostavljao veze i prijateljstva. Župan Komadina kazao je da je bio veliki čovjek, uvijek spreman pomoći, a gradonačelnik Obersnel da je uvijek bio pun energije i vjeran Bogu. Fra Emanuel Hoško, Serafinov dugogodišnji prijatelj i suradnik, prisjetio se nekoliko crtica iz Serafinova života, rekavši je da on zavrjeđuje naziv Trsatski, posebice zbog onoga što je na Trsatu i za svetište činio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gvardijan Trsatskoga svetišta fra Antun Jesenović podsjetio je kako bio poletan i za svakoga imao lijepu riječ, da je volio ljude i nije ih ni po čemu svrstavao.

Fra Serafin umro je u riječkom hospiciju u 54. godini redovništva i 45. svećeništva. Rođen je 1946. u Ivanovcu kod Čakovca, a Primorje je smatrao svojim domom. Pastoralno djelovanje započeo je kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj, a 1972. je zaređen za svećenika.

Od 1990. pa do kraja životnog vijeka služio je na Trsatu. Radio je na uređenju Svetišta, pripremao je pohode sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Fra Serafin je zaslužan što je na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”, kao i za izgradnju trsatskog pastoralnog centra Aula pape Ivana Pavla II.. Dobitnik više nagrada i priznanja, među ostalima Nagrade grada Rijeke i Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.