(FOTO) Proslava Antunova u Sesvetskim Selima: ‘Budimo oni koji će blagoslivljati i željeti dobro bližnjemu’

Foto: Studio Badrov

Budimo oni koji će blagoslivljati, koji će moliti Božji blagoslov i blagoslivljati Boga − središnja je poruka uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog upućena vjernicima, hodočasnicima i štovateljima sv. Antuna Padovanskog, u euharistijskom slavlju koje je predvodio u četvrtak, 13. lipnja, na župnu svetkovinu sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku euharistijskog slavlja, pozdravljajući Kardinala, župnik Antun Sente podsjetio je da ova velika i ponosna župa danas slavi svoj godišnji i središnji događaj, svetkovinu sv. Antuna Padovanskog, Sveca svega svijeta. Po primjeru našeg zaštitnika, nadahnuti Duhom Svetim, nastojali smo posljednjih mjeseci kroz pobožnost trinaest utoraka i trodnevnu pripravu učiti govoriti jezikom samog Antuna, onim kršćanskim univerzalnim jezikom djelotvorne ljubavi da bi nas svaki župljanin, hodočasnik, vjernik kojeg god uzrasta, ekonomskog ili društvenog statusa, pa i narodnosti, mogao lako razumjeti – rekao je župnik Sente. Izrazio je počašćenost Kardinalovim pastirskim dolaskom dodavši: Kao silazak Duha Svetoga kod prve Crkve, i ovaj je Vaš odaziv da dođete kod nas u Sesvetska Sela pozitivno odjeknuo u narodu; Vaša je dobra volja i zauzetost potaknula vjernike da se mole za Vas, svoga pastira, kao i za uspjeh i blagoslov Vašeg djela koje činite u Božje ime.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, Kardinal je zahvalio župniku Senteu na riječima pozdrava izražavajući radost što može biti dionikom ovog svetog zajedništva. Od svega srca, draga braćo i sestre, pozdravljam sve vas, osobito brojnu djecu, mlade, roditelje, očeve i majke, bake i djedove, sve vas dragi župljani župe sv. Antuna Padovanskog; drage hodočasnike, pozdravljam braću svećenike na čelu s prečasnim Dekanom. Pozdravljam sve vas koji ste danas došli ovamo da budemo zajedno i da zajedno molimo pomoć, zaštitu i zagovor velikog sveca sv. Antuna čiju blizinu tako neposredno osjećamo, rekao je Kardinal.

Na početku svoje homilije, kardinal Bozanić osvrnuo se na evanđeoski odlomak koji u središte stavlja događaj Isusova uzašašća na nebo, posebno na trenutak kada blagoslivlja apostole i one koji su bili nazočni. I mi smo ovdje u prvom redu, jer želimo da nas Isus blagoslovi, da i mi budemo dionici tog Božjeg blagoslova. I zato smo ovdje, okupljni oko onoga koji nas privlači, a to je sv. Antun Padovanski, koji privlači Božjom blizinom, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su nam sveci tako blizu? Zašto se tako jednostavno i neposredno približavamo svecima, i tržimo njihovu pomoć, zaštitu i zagovor?, pitao je okupljene vjernike kardinal Bozanić. Jer u vjeri znamo i to u dnu srca osjećamo, da su oni blizu Bogu − dodao je Kardinal pa nastavio: A onaj tko je blizu Bogu je na najmoćniji način blizu čovjeku po blagoslovu. Blizu je čovjeku, jer Bog je onaj koji ne razdvaja, Bog povezuje, Bog nas približava, Bog nas želi imati blizu, ne radi njega samoga, nego radi toga jer nas ljubi i jer znamo da će čovjek biti uistinu zadovoljan, smiren, miran u dubini svoga srca ako je blizu Bogu.

Govoreći o značenje riječi blagoslov u Bibliji, kardinal Bozanić istaknuo je da ona označava nešto što je u vezi s Bogom, nešto što nas približava Bogu, te možemo reći, da blagoslov ima dva puta. Jedan koji silazi, a drugi koji uzlazi. Onaj koji silazi je zapravo blagoslov koji dolazi od Boga i spušta se na nas.

Dragi vjernici, koliko nam je potreban taj blagoslov i zapravo bez toga blagoslova ne možemo živjeti. Blagoslov označava i život i radost i blizinu i ljubav i mir, onaj mir u punini, onaj mir koji je ispunjenje svih ljudskih čežnji. I zato vas pozivam da tako čvrsto tražite blagoslov od Boga, da dižete svoje misli, svoja srca, svoje duše, da blagoslovi Bog vas i vaše, rekao je Kardinal ističući, da je osobito potrebno da roditelji mole blagoslov za svoju djecu. Potrebno je da muž moli blagoslov za ženu, žena za muža, jedni za druge jer onaj koji moli blagoslov, koji moli to spuštanje Božje prema nama, on se već u tom činu povezuje s Bogom i taj se čovjek diže prema Bogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragi vjernici, braćo i sestre u Kristu, budimo oni koji će blagoslivljati, koji će moliti Božji blagoslov i blagoslivljati Boga, to jest zahvaljivati Bogu za dobročinstva koja od njega primamo, i budimo oni koji ćemo moliti blagoslov od Boga jedni za druge. Zato i danas, ovaj blagoslov djece i naš blagoslov na blagdan sv. Antuna ima duboko vjersko i teološko značenje.

Suprotno blagoslovu je prokletstvo – kazao je u nastavku homilije Kardinal. Onaj koji proklinje je đavao. Čitamo na prvim stranicama Biblije kako nakon istočnog grijeha, Bog govori đavlu: »Budi proklet!« Bog nije prokleo ni Adama ni Evu, samo je rekao da će u mukama živjeti, ali je prokleo đavla i tko pokušava proklinjati on se stavlja u vezu s đavlom. Zato neka bude daleko od nas svako takvo nastojanje i molimo Boga oslobođenje od te napasti. Nešto slično tomu, ali ne sasvim je i psovka, osobito psovka protiv Boga i svetaca. Braćo i sestre, pozivam vas, kao nadbiskup, neka bude daleko od nas svaka psovka. Budimo oni koji ćemo upravo u svojoj sredini širiti Božji blagoslov.

Zaključujući homiliju Kardinal je rekao: Onaj koji blagoslivlje, onaj koji moli blagoslov za svoje bližnje, i one najbliže u obitelji, i one koji su daleko, on ne želi zlo čovjeku, ne želi zlo drugome, on želi dobro. Onaj koji moli blagoslov ne govori o nečemu što nije dobro i što je netko učinio, on to neće širiti, nego će govoriti zapravo o dobru koje se čini među nama. Ne budimo prenositelji zlih vijesti, zlih informacija koje često i ne odgovaraju potpuno istini. Budimo oni koji će dobro govoriti o drugima, koji će dobrim okom promatrati druge. Budimo oni koji će blagoslivljati Boga i moliti Božji blagoslov po zagovoru sv. Antuna Padovanskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije završnog blagoslova, Kardinal je, kao što je običaj na svetkovinu sv. Antuna, blagoslovio djecu i ljiljane, a župnik Sente kruščiće i nabožne predmete.

Kardinal Bozanić nakon toga se ponovno obratio okupljenim vjernicima poručivši im da je danas na svetkovinu za župu sv. Antuna Padovanskog potpisao posebnu povelju kojom proglašava Godinu župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima koja traje od 13. lipnja 2019. do 13. lipnja 2020. godine.

Pozvao je vlč. Župnika i župljane da tijekom Godine župe posebno promišljaju i produbljuju značenje župne zajednice u Crkvi, ulogu i važnost župnih tijela (Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća, Župnog Caritasa i drugih zajednica) te da se u tom vidu organiziraju prigodne programe (duhovne obnove, seminare, razmatranja za različite skupine vjernika). Potaknuo je da se u Godini župe organiziraju svete misije, a posebno u Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu euharistijska klanjanja.

Tijekom Godine župe, Kardinal je, prema kanonskim odredbama, dodijelio potpuni oprost, koji može steći svaki vjernik koji se u crkvi zadrži u euharistijskom klanjanju ili koji sluša nekoliko propovijedi tijekom svetih misija, odnosno duhovnih obnova ili koji u crkvi pobožno izmoli marijansku krunicu; dok je nemoćni vjernici mogu izmoliti u obitelji. Za potpuni oprost potrebno je ispuniti propisane uvjete: Sakramentalna sv. ispovijed – može se obaviti i koji dan ranije; za stjecanje oprosta potrebno je biti u stanju milosti; Euharistijska pričest – na dan kada se želi primiti oprost; Molitva na papinu nakanu – Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu; Izvršiti djelo propisano za potpuni oprost (klanjanje ili krunica); potrebno je, osim toga, učiniti neko dobro djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha povelje je da pristupom Božjem milosrđu tijekom Godine župe sv. Antuna Padovanskog vjernici obiluju duhovnim dobrima, plodonosnije žive kršćanski poziv i jačaju crkveno zajedništvo.

U koncelebraciji su uz Kardinala bili župnik Antun Sente, župni vikar Krunoslav Kolar, svećenici Sesvetsko-vugrovečkog dekanata na čelu s prečasnim dekanom Mariom Miglesom, mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, preč. Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, vlč. Ivan Valentić, župni vikar župe sv. Ivan XXIII., papa i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.
Euharistijsko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor »Anima una«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.