(FOTO) Proslavljeno Antunovo u Odri: ‘Bog je onaj koji traži suradnike i kroz kušnje nas jača’

Foto: Sisačka biskupija

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj proslavila je, u četvrtak, 17. siječnja, blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Hrvoje Zovko. Teme trodnevne priprave su bile “ Tko sam ja“ i „Je li svako dobro moje dobro“ u samim duhovnim nagovorima razmišljalo se je o onome što nas može ojačati za vjeru ali i o onome što nas na našem putu vjere doista koči u življenju radosti i u Božjoj milosti. Treći dan priprave za župni blagdan završen je Euharistijskim klanjanjem.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Na sam dan župnog blagdana misu u 11 sati predvodio je vlč. Zoran Grgić župnik u Vrbovcu, a u koncelebraciji su bili vlč. Mato Sukalić župnik u Selima, vlč. Tugomil Radiček župnik u Lekeniku, vlč. Branimir Motočić župnik u Pešćenici, vlč. Dražan Mirčić supsidijar župe Pohoda BDM Sisak, vlč. Damir Ceković župnik Preobraženja Gospodnjeg Petrinja i domaći župnik vlč. Saša Jozić, te kao đakon posluživao je Ivan Ćorić. Vlč. Zoran u svojoj propovijedi govorio je o Božjoj Riječi koja raste te koju je potrebno prihvatiti i slijediti je te živjeti s njom kao i sv. Antun koji je surađivao s Božjom Riječi, također je govorio o važnosti Molitve i Svjedočenja vjere te o važnosti kušnje koja nas u vjeri izgrađuje i jača za nešto bolje i nešto ljepše od naših očekivanja a što nam je Bog pripravio.

Večernje slavlje u 18 sati predvodio je prof. dr. sc. Željko Tanjić rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u koncelebraciji su bili prisutni vlč. Mladen Vidak župnik u Žažini te domaći župnik vlč. Saša Jozić. U svojoj propovijedi vlč. Željko je govorio o tome kako je Bogu sve moguće iako promatrajući svijet sve nam se čini tako tmurno gledajući glad, ratove, neprijateljstva zaista si postavljamo pitanje dali je Bogu sve moguće? Bog je onaj koji traži suradnike i kroz kušnje nas jača, uspoređujući bogatog mladića koji postavlja pitanje što mi je činiti da baštini život vječni koje dobro moram raditi nakon isusovog odgovora da proda sve i pođe za njim odlazi smrknut i tužan za razliku od tog mladića sv. Antun nas ući kako pronaći sebe u svijetu kako slijediti Gospodina. Naime kada gledamo oko sebe postoje mnoga naša bogatstva, mnoga tehnologija mnoge stvari koje su nam na službu ali uz to bogatstvo oko nas mi su unutar sebe u pustinji , stoga je važno danas dopustiti sebi da oko nas zavlada pustinja a unutar nas da procvjeta bogatstvo i ljubavi i radosti, Bogu je sve moguće ako smo spremni na suradnju te ako počnemo živjeti ideale koji neće biti ideali da drugome naštetio nego ideli Božje radosti, ljubavi i mira, i te stvari trebaju našu unutarnju pustinju oplemenjivati i zalijevati kako bi poput sv. Antuna osjetili koje mi to bogatstvo posjedujemo.

Nakon misa domaći župnik zahvalio je svima koji su bili nazočni na slavljima, darovao je predvoditelje slavlja sa poklonima u znak zahvale, a okupljeni narod učinio je zavjetni ophod oko kipa sv. Antuna moleći i prikazujući svoje obitelji pod njegovu zaštitu i zagovor. A nakon slavlja druženje je nastavljeno u vanjskim prostorima gdje je za sve pripremljeno kuhano vino i kolači koje su pripravile vrijedne domaćice i vatrogasci DVD Odra. Nakon večernje mise vlč. Željko blagoslovio je i prostore župnog ureda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr