(FOTO) Solin slavi Dan grada i blagdan Male Gospe

Splin, 08.09.2019 - U povodu Dana grada Solina i svetkovine Male Gospe, predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je svetoj misi i procesiji u Prasvetištu crkve Gospe od Otoka u Solinu. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Mnoštvo vjernika okupilo se u nedjelju u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe, svečanost je počela u prijepodnevnim satima procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od Otoka i kreće se gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodio ju je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, koji je predvodio i euharistijsko slavlje.

U procesiji u Solinu su i premijer Andrej Plenković, te ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica, prenosi HRT.

Blagdan Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.