(FOTO) Split: Na Dujmovićevoj promociji HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika i župana – Opara i Ževrnja

Foto: Facebook

Knjiga “Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995” u kojoj autor Tihomir Dujmović analizira stradanja hrvatskih novinara za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, ali i tijekom Domovinskog rata, predstavljena je u petak navečer,  24. ožujka 2017. u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Andrija Hebrang i sam autor Tihomir Dujmović u dvorani “Vinko Draganja” u Splitu. Predstavljanje je održano u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita.

“Mi smo zapušten narod jer ne držimo do sebe i prešućujemo tragična stradanja kojima su za vrijeme komunizma i za vrijeme Domovinskog rata bili izvrgnuti hrvatski novinari od strane iste ‘zvijezde petokrake’,” rekao je na predstavljanju autor Dujmović.
Kako je istaknuo, po završetku Drugog svjetskog rata komunistička policija Jugoslavije je evidentirala 330 novinara koji su pisali u vrijeme NDH i 30-ih godina 20 stoljeća u hrvatskim medijima.

“Od 330 evidentiranih hrvatskih novinara 38 je ubijeno, za 101 je trajno zabranjeno pisanje, a 131 je pobjegao u inozemstvo, među kojima i Vinko Nikolić, dok je 45 promijenilo profesiju, ali je bilo izvrgnuto pritisku Udbe, a za samo 27 novinara je dopušten nastavak rada. To znači da je čak 90 posto hrvatskih novinara koje je evidentirala komunistička policija, nakon Drugog svjetskog rata likvidirano, protjerano, izgnano ili uteklo pred pomahnitalom komunističkom vlasti,” ustvrdio je Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Drugog svjetskog rata i ‘Hrvatskog proljeća’ oko 500 hrvatskih novinara likvidirano, protjerano, suđeno …

Istaknuo je kako je 1972. godine nakon “Hrvatskog proljeća” 50 hrvatskih novinara suđeno, a 172 ih je stavljeno na “crnu listi.”
“Ukupno je nakon Drugog svjetskog rata i nakon ‘Hrvatskog proljeća’ oko 500 novinara u Hrvatskoj likvidirano, protjerano, suđeno, maltretirano ili pobjeglo zbog komunističkog barbarizma”, rekao je Dujmović.

Tako velika stradanja hrvatskih novinara pridonijela su tomu da danas u Hrvatskoj imamo medije sklone lijevoj opciji, jer su stradali oni koji su imali desna opredjeljenja, ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, mediji u Hrvatskoj prešućuju da je u Domovinskom ratu u Hrvatskoj ubijeno 18 novinara, a 130 ih je uhićeno, maltretirano, ranjavano.
“Stradavanja hrvatskih novinara za vrijeme komunizma govore kako se radilo o sveoubuhvatnom sustavnom totalitarizmu, a to nam daje razloge za staviti znak jednakosti između fašizma i komunizma,”zaključio je Dujmović.

Hebrang: U lijevo-liberalnim medijima velika agresija na predsjednicu Republike

Sudjelujući na predstavljanju knjige dr. Andrija Hebrenag istaknuo je kako novinar Dujmović ovom knjigom pokazuje da je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji govori o istini komunističke vlasti koja je uklanjala neistomišljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnji mediji u Hrvatskoj izniknuli su na sječi jedne generacije novinara koji su morali umrijeti da bi Jugoslavija i komunizam živjeli,” ocijenio je dr. Hebrang.
Po njegovom tumačenju, u hrvatskim medijima lijevo-liberalni pokret stopio se sa svima onima koji ne vole Hrvatsku državu i oni dominiraju medijskom scenom u Hrvatskoj.
“Trenutačno u tim medijima je u tijeku velika agresija na predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. U njima vidimo o predsjednici Republike samo nepodopštine i neugodne stvari, a krupna politika se sakriva i o njoj se ne govori”, procijenio je Hebrang, dodavši kako su to već pripreme za sljedeće predsjedničke izbore.

Kao primjer dominacije lijevo opredijeljenih kadrova u hrvatskim medijima Hebrang je naveo trojicu bivših ravnatelja Hrvatske televizije: Mirka Galića, Vanju Sutlića i Gorana Radmana koji je, kako je istaknuo, za vrijeme Jugoslavije bio izvršni sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Po Hebrangovoj procjeni, mediji u Hrvatskoj “zatajili su najveće istine” iz razdoblja komunističkog režima”.

“Prikrivanjem te istine mi i danas ne znamo koliko je pokojnika skriveno pod zemljom na grobištima, a koje su komunisti pobili nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine,” zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.