(FOTO) Svečano otvoreni 53. Đakovački vezovi

Đakovo, 05.07.2019. Svečano otvorenje 53. đakovačkih vezova održat će se ispred đakovačke katedrale. Na fotografiji: Program

Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog folklora – 53. Đakovački vezovi, otvorena je u petak navečer svečanošću ispred đakovačke katedrale, a ovogodišnja zemlja partner je Slovačka Republika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj međunarodni festival pokrenut je još 1967. godine povodom međunarodne godine turizma, a do danas je prerastao u najveći simbol očuvanja tradicijske baštine.

Vezove su otvorili slovački veleposlanik Peter Susko, izaslanik predsjednika Vlade te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

“Potrudili smo se u Đakovo, na Vezove, donijeti djelić tradicije naše zemlje”, rekao je veleposlanik Susko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tolušić pak kazao je da “ako je Đakovo srce Slavonije, a jest, onda su stanovnici Đakova srce toga srca”.

“Danas je lako zaboraviti svoju povijest i tradiciju, pa mi je iznimno drago da Đakovo to ne zaboravlja, nego vodi brigu o svojoj povijesti, običajima, folkloru, a pokazuje to već 53 godine na Đakovačkim vezovima”, poručio je.

Župan Anušić ustvrdio je kako su Vezovi jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj, a zasigurno najveća u Osječko-baranjskoj županiji. “Drago mi je da cijela Hrvatska ovih dana gleda kako Slavonija voli svoje običaje i tradiciju, kako je Đakovo srce Slavonije, kako su Slavonci oduvijek ovdje i kako će tu zauvijek i ostati”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošlicu tisućama gostiju ovih dana na Đakovačke vezove, pogotovo ovoga vikenda, zaželio je gradonačelnik Mandarić, zahvalivši Slovačkoj jer je prihvatila poziv da bude zemlja partner. “Drago mi je da ćemo ove godine imati priliku na Vezovima, uz slavonski, hrvatski folklor, vidjeti i folklor Slovačke Republike, ali i još desetak zemalja iz cijeloga svijeta”, rekao je Mandarić.

U nastavku programa održana je scenska slika “Spremit ću se ja i sama” koju je izvelo preko stotinu glumaca, tamburaša, pjevača solista i folkloraša.

Vezovi se nastavljaju i sutra, kao i u nedjelju kada će biti održan središnji program – svečani mimohod sa 61 folklornom skupinom iz zemlje i svijeta, svatovskim zapregama, jahačima i drugim. Smotra će biti zatvorena u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.