(FOTO) Tolušić otvorio natjecanja u oranju: Potrebno znanje i suvremena mehanizacija

Foto: fah

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u subotu u Kupinečkom Kraljevcu 15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 6. Natjecanje u oranju konjima RH, rekavši kako je za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno i znanje i suvremena mehanizacija te da je Ministarstvo osiguralo bolju dostupnost EU novca, a radi i na povoljnijim kreditima za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječe se 30 orača – 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a u oranju konjima nastupiti će 6 natjecatelja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Grad Zagreb, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a uz ministra Tolušića natjecanje je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Natjecanja u oranju održavaju se kako bi se očuvala i unaprijedila vještina oranja, razvila i primijenila nova tehnička dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te razmijenila iskustava između poljoprivrednika na županijskim, državnim i svjetskim natjecanjima u oranju, navode iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina”, rekao je ministar Tolušić

Dodao je kako je od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno prošle godine.

“Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije – dobiju pod povoljnim uvjetima”, istaknuo je ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to govori, dodao je, da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.