(FOTO) U srcu Banovine održan prvi ‘Zrin festival’

U subotu 9. svibnja 2015. u Zrinu organiziran je koncert koji će ostati zapisan kao povijesni glazbeni događaj. Prvi Zrin festival ulazi u povijest jer se poslije puno stoljeća ostvario kulturno-scenski ugađaj, za koji je pretpostaviti da je bio moguć jedino prije puno stoljeća u vremenima stolovanja knezova Zrinskih. Festival je pokrenut kao sjećanje na Zrin, odnosno “s ciljem predstavljanja predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih na Banovini u Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi se isti predstavili kroz kvalitetne koncerte klasične glazbe s naglaskom na hrvatskoj skladateljskoj baštini svih stilskih razdoblja” napisao je u programu organizator i ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncertu je nastupila sopranistica Ivana Lazar, koja je u pratnji violončela Krešimira Lazara i Krešimira Haasa na čembalu, otpjevala nekoliko promišljeno biranih arija iz vremena renesanse. Tako se u prostoru obnove ruševina crkve sv. Magadalene, na starom groblju u Zrinu, stopio jedinstveni ugođaj ostataka povijesti i glazbene kulture tog vremena. Prostor oko crkve ispunila je domaća publika iz Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije te zainteresirani gosti iz drugih dijelova Hrvatske. Tog prelijepog poslijepodneva zvuke klasične glazbe i ugodni pjevački glas prvakinje HNK Ivane Lazar, u prirodno akustičnom prostoru, bilo je zadovoljstvo sat vremena upijati taj glazbeni užitak. Pjev ptica upotpunio je čar pjevanja i glazbe u prirodi, dok su se srca i duše prisutnih punila zadovoljstvom. Glazbenici koji su prihvatili nastupiti u Zrinu, kao i publika koja je na koncert putovala i po stotinu kilometara iz raznih pravaca u Zrin, po završetku programa imala je priliku upoznavanja i razgovora s izvođačima.

Na koncertu bio je i Andrija Feketić, preživjeli svjedok vremena kada su Vlasi s partizanima 9. rujna 1943. počinili genocidne zločine u Zrinu, poubijali preko dvjestotinjak mještana, spalili mjesto i rastjerali preživjele. Pokazao nam je jedan zapušteni nadgrobni spomenik obitelji Brkić te mjesto iznad ulaza u crkvu gdje je nekoć stajala nadgrobna ploča Nikole III. Zrinskog, oca velejunaka Nikole Sigetskog. Tužno se prisjetio kako je i nekadašnja spaljena župna crkva Našašća Sv. Križa imala orgulje. To je vjerojatno vrijeme kad se posljednji puta mogla čuti klasična glazba u Zrinu. Jedan propucani putokaz prema Zrinu nažalost i danas upozorava na aveti prošlosti koje su vrjednote Zrina u desetljećima komunizma pretvarale u korov.

Zrin festival ima kao cilj pokretati drugačiji kulturni život, profesionalniji odnos prema kulturi, ističe se u Programu festivala. Upravo u srcu Banovine nalazi se povijesni grad Zrin po kom je naša ugledna hrvatska velikaška obitelj Šubić dobila pridjev Zrinski i koja je obilježila hrvatsku srednjovjekovnu povijest. Utvrda je to iz koje su Zrinski branili Hrvatsko kraljevstvo više stoljeća, u kojoj su se Zrinski naraštaji rađali i krstili, u kojoj se planiralo gospodarstvo, obrana i vodili tadašnji pregovori o obrani Hrvatske, ali i njegovala baština, kultura i umjetnička djela tog vremena. Prvi Zrin festival ima nastojanje u budućnosti prerasti u multimedijalni i multidisciplinarni festival na kojem bi se sveobuhvatno, kroz glazbu, književnost, dramske predstave, opere i stručna predavanja – predstavila baština Zrinskih. Za prvu godinu Zrin festivala u nastajanju, koncerti su organizirani u Starom gradu Zrin i u Hrvatskoj Kostajnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju posebno treba zahvaliti svima koji su uzeli učešća u ovom sjajno izvedenom ostvarenju, prvenstveno idejnom začetniku Zrin festivala Edmundu Andleru-Boriću, zatim glazbenicima Ivani Lazar, Krešimiru Lazar i Krešimiru Haasu te pokroviteljima županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću i Sisačkoj biskupiji i biskupu mons. Vladi Košiću, kao i svim podupirateljima i sponzorima te izvrsnoj producentici festivala Valentini Badanjak Pintarić. Doista je bio užitak i zadovoljstvo doživjeti klasičnu glazbu i pjevanje u Zrinu. Hvala vam svima na predstavi glazbene kulture u Zrinu, kao podsjetniku na slavnu hrvatsku povijest i baštinu, na zadovoljstvo duša pokojnih junaka i mještana Zrina iz svih vremena. Posve su sigurno uživali iz nebeskih visina. Koncertom je upriličeno barem malo pijeteta i dostojanstva koje oni zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.