(FOTO) Veliki međunarodni uspjeh HKS-a: Sudjelovanje na Prvom godišnjem međunarodnom forumu o važnosti biomedicinskih studija u Rimu

Foto: HKS

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak sudjelovali su na Prvom godišnjem međunarodnom forumu New Frontiers for University Leaders – The Future of Health and the University Ecosystem u Rimu 4. i 5. studenog 2019. godine koji je organizirala Međunarodna federacija katoličkih sveučilišta (FIUC) čiji je član i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum, koji će se održavati svake godine, posvećen je ključnim izazovima s kojima se suočava društvo, kao i temama koje vode do transformacije sveučilišta. Neke od važnih tema kojima će se baviti je briga o zdravlju, biotehnologija, umjetna inteligencija, automatizacija i utjecaj na društvene promjene, kao i klimatske promjene povezane sa strategijama i politikama u samovrednovanju sveučilištā. Forum se usmjerava prema radu u presjeku znanosti i društvenih transformacija te strateškim promjenama u visokom obrazovanju i organiziran je kao kombinacija nekoliko tematskih sesija, radionica i rasprava.

Glavni naglasak ovoga prvoga foruma bio je na važnosti biomedicinskih studija na katoličkim sveučilištima koja zauzimaju sve važnije mjesto u razvoju katoličkih sveučilišta, a posebice medicina i sestrinstvo. O važnosti ove teme govori činjenica da joj je posvećen prvi ovakav forum. U ponedjeljak ujutro sudionike je u privatnu audijenciju primio Sveti Otac Franjo. U ime svih sudionika riječ pozdrava papi Franji uputila je Isabel Capeloa Gil, predsjednica FIUC-a i rektorica Katoličkoga sveučilišta u Portugalu, a koja je ove godine u lipnju održala Lectio magistralis na Danu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U svom govoru sudionicima papa Franjo je istaknuo važnost cjelovitog odgoja uma, srca i ruku, posebice na katoličkim sveučilištima koja trebaju biti svjedoci novog načina spoznaje koji nadilazi baštinu prosvjetiteljstva. Na otvorenju foruma koji se održavao u Auli Magni Patrističkog instituta Augustinianum u Rimu govorili su Friedrich Bechina, podtajnik Kongregacije za katolički odgoj, nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život te rektorica Capeloa Gil. Nakon toga su u prvoj sesiji o budućnosti zdravstvenog obrazovanja govorili Terry Kersch, C.S.B., član Upravnog vijeća FIUC-a i rektor St. Joseph’s Collegea u Alberti u Kanadi, Ronald de Pinho, bivši rektor MD Anderson Cancer Center u Teksasu te Pauline Nuggent, prorektorica za biomedicinske znanosti sa Katoličkog sveučilišta u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu prvoga dana rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i član Upravnog vijeća FIUC-a Željko Tanjić bio je moderatorom grupe te je sudjelovao u raspravi o institucionalnim strategijama za medicinska učilišta i zdravstveno obrazovanje sa Firozom Rasulom, rektorom sveučilišta Aga Khan u Pakistanu, Mariom Lourdes Domingo-Maglianom, dekanicom Medicinskoga fakulteta Katoličkog sveučilišta Santo Tomás u Manili na Filipinima te Isabelle Wachsmuth, projekt-menadžericom pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Drugoga dana foruma govorilo se o novim granicama u istraživanju zdravlja kao i o vrijednostima života i etici brige za drugoga.

O novim granicama u istraživanju zdravlja raspravljali su Pierre Vercauteren, član Upravnog vijeća FIUCA-a sa Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji, Carl Amrhein, prorektor sveučilišta Aga Khan, Chris van Geet, prorektorica za znanost i razvoj Katoličkoga sveučilišta u Leuvenu te Pedro Simas, voditelj Centra za Lux vera biomedicinske znanosti pri portugalskom katoličkom sveučilištu. U raspravi o vrijednostima života i etici njege sudjelovali su Fernando Sánchez Campos, podpredsjednik FIUC-a i rektor Katoličkog sveučilišta u Kostarici te Tomas Barrientos Fortes, generalni direktor SUSA-e (Sistema Universitario de Salud) iz Meksika.

Zadnji i važan dio foruma bio je okrugli stol rektora o medicinskim učilištima, zdravstvenom obrazovanju i katoličkom podučavanju: mogućnosti, problemi i najbolje prakse, na kojem su sudjelovali Raúl Martinez Rubio sa Katoličkog sveučilišta Vasco de Quiroga u Meksiku, Franco Anelli, rektor Katoličkog sveučilišta Sacro Cuore iz Milana, Italije, te Vincent Han-Sun Chiang, rektor Katoličkog sveučilišta Fu Jen iz Tajvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju rada sudionici su usvojili završnu Izjavu koja je istaknula glavne naglaske i važne zaključke ovoga foruma. Rektor Tanjić i pročelnica Čivljak susreli su se sa predstavnicima raznih katoličkih sveučilišta, a rektor Tanjić je nastavio je s radom na zasjedanju Upravnoga vijeća FIUC-a čiji je član.

Govor predsjednice Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) profesorice Isabel Capeloa Gil možete pročitati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [114.18 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.