Site icon narod.hr

(FOTO, VIDEO) 55. Vinkovačke jeseni u Dubrovniku: ‘Curo draga iz sokaka moga’

Foto: Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni započele su u četvrtak snimanjem u perjanici našeg turizma – Dubrovniku. S obzirom kako ne možemo KUD-ove i čuvare naše tradicije dovesti u Vinkovce, mi ove godine dolazimo kod njih s jednim ciljem na kojem i počivaju naše Vinkovačke jeseni – čuvanje od zaborava naših običaja i njegovanje izvornog hrvatskog folklora, poručuju organizatori Vinkovačkih jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimanje je održano u Dubrovniku u crkvi Svetog Vlahe gdje je bio organiziran nastup dva KUD-a, Linđo iz Ošilja Stupa i Marojica iz Župe Dubrovačke.

Prilika je ovo bila i za susret dvaju gradonačelnika, onog s krajnjeg juga Mate Frankovića i Vinkovaca (kao vrata Hrvatske) Ivana Bosančića.

Zbog pandemije koronavirusa i ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni gledat ćemo u sasvim drukčijem izdanju. Naime, ova će se manifestacija pod sloganom ‘Curo draga iz sokaka moga’ održati od 17. do 20. rujna isključivo kroz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije, dok će se đir po Lijepoj našoj napraviti putem videorazglednica. Snimateljska ekipa Jeseni obići će tako diljem Hrvatske sve one KUD-ove koji su trebali doći ove godine u Vinkovce te ih kroz jednu video razglednicu ipak uključiti u ovogodišnju manifestaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Dubrovniku materijali za ovo sasvim drugačije izdanje manifestacije snimat će se u Splitu, Šibeniku, Zadru, Otočcu, Rijeci, Pazinu, Karlovcu, Zagrebu, Gornjoj Stubici, Krapini, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Sisku, Požegi, Slavonskom brodu i Đakovu.

“Tako će ove godine, iako drugačije i uz poštivanje svih mjera, Vinkovačke jeseni ipak pretvoriti cijelu Lijepu našu u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora. Ipak će folklor, makar i za potrebe snimanja materijala, zaživjeti i zabljesnuti diljem Hrvatske od Juga do Istoka i tako ostvariti cilj ove manifestacije, a to je čuvanje od zaborava izvornog hrvatskog folklora i običaja koji u Vinkovcima neprekinuto traje već 55 godina”, poručili su iz Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version