(FOTO) U Zrinu proslavljen blagdan Našašća sv. Križa

Foto: Sisačka biskupija

Arhiđakon Gorsko-zrinski preč. Dragutin Papić predvodio je na blagdan Našašća sv. Križa, u srijedu 3. svibnja misno slavlje u Zrinu, na ostacima nekadašnje župne crkve. U koncelebraciji bili su kancelar Sisačke biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić i domaći župnik vlč. Stjepan Filipec, a prisustvovali su i potomci Zrinjnana, njihovi prijatelji i članovi Zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnoj je propovijedi mons. Cvitkušić rekao da je današnji blagdan Našašća svetoga Križa nastao iz pobožnosti vjernika nakon što je u 4. stoljeću carica Jelena pronašla sveti Križ, na kojemu je, prema predaji, Isus bio razapet. Spomenuo da se na ovim prostorima ovaj blagdan slavi već od 16. stoljeća kada je sagrađena crkva Našašća svetog Križa u gotičkom stilu, koja je obnovljena 1711. godine, crkva je spaljena u sukobu s Turcima već 1737. godine te opet obnovljena, a partizani su je 1943., godine srušili, a žitelje Zrina pobili i protjerali“.

Propovjednik je istaknuo i kako cijela naša povijest stoji u znaku Križa. „Isus je iz ljubavi prema nama pošao na križ. Križ je simbol Božje ljubavi prema svakomu od nas. Zato nam je on svet i presvet. Može li onda s učenikom biti drugačije?“, Zapitao se mons. Cvitkušić i dodao kako je nama svoj križ nositi. „Isus nam je to otvoreno rekao: Tko hoće biti moj učenik neka uzme svoj križ na sebe i slijedi me.“

Poslije sv. Mise uslijedilo je druženje na posjedu obitelji Petanjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.