Site icon narod.hr

Fra Darko Tepert za Narod.hr: ‘E-duhovne vježbe pomažu uvođenju čovjeka u dublji odnos s Bogom’

Foto: Roberta F.

E-duhovne vježbe” internetski je projekt koji vjernicima nekoliko puta godišnje omogućava dnevna razmatranja kroz koje mogu dublje uroniti u svoju vjeru. Jedan od organizatora ovog projetka je fra Darko Tepert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Narod.hr o e-duhovnim vježbama razgovarali smo s fra Darkom.

Fra Darko Tepert rođen je 1970. u Sisku u obitelji koja nije bila vjernička. Kroz čitanje i proučavanje različitih mitologija i religija dolazi do kršćanstva. Krstio se nakon što je upisao fakultet te je obrzo nakon toga osjetio svećenički i redovnički poziv.

Od 1993. do 1996. proživio je prve godine privremenih redovničkih zavjeta na Kaptolu. Od 1996. do 1999. živio je u samostanu sv. Spasitelja u Jeruzalemu, gdje je 1997. položio svečane doživotne zavjete, a 1998. jeruzalemski patrijarh mons. Michel Sabbah zaredio ga je za đakona. Godine 1999. apostolski nuncij u Izraelu i delegat za Jeruzalem i Palestinu mons. Pietro Sambi zaredio ga je za svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Darko Tepert doktor je biblijskih znanosti i arheologije te sveučilišni profesor na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta na zagrebačkom KBF-u.

Trenutno djeluje u samostanu Marijina Pohođenja u Pazinu.

“Danas imamo preko 20.000 korisnika e-duhovnih vježbi”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Što su e-duhovne vježbe vježbe i kako ste se odlučili na organizaciju tog projekta?

Fra Darko Tepert: U Franjevačkom samostanu Marijina Pohođenja u Pazinu došli smo na ideju da bi bilo dobro ponuditi ljudima duhovne sadržaje na pristupačniji način. Već tri godine u tom smislu postoji projekt e-duhovnih vježbi koje su zamišljene kako način izlaska u susret ljudima koji si ne mogu priuštiti sudjelovanje na duhovnim vježbama koje obično podrazumijevaju odlazak u neko drugo mjesto i boravak ondje nekoliko dana. Prve dvije godine e-duhovne vježbe išle su putem e-maila i na naše iznenađenje već u prvim e-duhovnim vježbama u korizmi 2017. godine bilo je više od 12.000 prijavljenih. Danas imamo preko 20.000 korisnika.

Nekoliko puta u godini, osobito u došašću, korizmi, desetak dana pred Duhove, tjedan dana ljeti i desetak dana pred blagdan sv. Franje, nudimo polaznicima svakodnevna razmatranja koja su praćena i poukama kako se pripremiti za razmatranje, kako razmatrati i kako da se iz toga razmatranja rodi molitva i donesu prave životne odluke. Od ove korizme u punoj je funkciji i aplikacija “e-duhovne vježbe“, koja je dostupna za android i za iOS. Tko skine ovu aplikaciju, uz redovite duhovne vježbe, moći će svakoga dana kroz cijelu godinu primati kratke poticaje na razmatranje uz dnevno evanđelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Na koji način se zainteresirani mogu uključiti?

Fra Darko Tepert: Zainteresirani se mogu najjednostavnije uključiti tako da skinu aplikaciju za mobilne uređaje, bilo putem androida bilo putem iOS-a. Nakon što je aplikacija skinuta trebat će se unutar nje i prijaviti na određene e-duhovne vježbe. Korizmene su već u tijeku, a sljedeće će biti pred blagdan Duhova. I aplikacija i prijava su potpuno besplatne.

Narod.hr: Koji su razlozi zbog kojih biste čitateljima preporučili da se uključe u e-duhovne vježbe? Zašto su one korisne?

Fra Darko Tepert: Korist je e-duhovnih vježbi prije svega u Božjoj riječi koju one nude, ali i u pomoći za razmatranje Božje riječi. Vjernici ponekad ostanu na površnom odnosu s Gospodinom, a razmatranje čovjeka uvodi u dublji odnos s Bogom. To je ono što želimo postići i kroz e-duhovne vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version