Franjevački gvardijan s Kaptola za Narod.hr: ‘Braća borave u Samoboru, a u crkvi se ne mogu služiti mise’

Foto: snimka zaslona, Facebook/Samostanska crkva sv. Franje Asiškog; fotomontaža: narod.hr

U dva razorna potresa koji su pogodili Zagreb 22. ožujka, među ostalim velikim štetama u gradu, stradao je i franjevački samostan i crkva sv. Franje na Kaptolu. Još istoga dana franjevci su evakuirani u Kuću susreta Tabor u Samoboru, a također je evakuirana knjižnica i ostali vrijedni predmeti iz crkve i samostana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kakva je sada situacija, hoće li se u crkvi uskoro moći slaviti mise te koliko će vremena biti potrebno za obnovu razgovaramo s fra Zdravkom Lazićem, gvardijanom samostana.

> (FOTO, VIDEO) Koliko dugo će trajati obnova crkava oštećenih u potresu?

> Župnik župe Presvetog Srca Isusova za Narod.hr: ‘Još važnije od materijalne obnove je da iz ovih nevolja izađemo kao bolji vjernici’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Kakva je oštećenja ostavio potres na Vašu crkvu i samostan? Kakve su ocjene statičara?

Fra Zdravko Lazić: Sada su procjene još u procesu. Oštećen je zvonik, što će statički još ispitivati, oštećen je strop u crkvi (u donjem dijelu crkve), i na pročelju crkve je također oštećenje, odlomio se i jedan dio koji je pao na tavan crkve. To su ta tri žarišta. Samostan je također oštećen – s obzirom na to da je star, bilo je također dosta oštećenja, tako da je struka savjetovala da ne stanujemo u njemu.

Sada se planira postaviti u crkvu skela koja će zaštititi strop u slučaju ako bi došlo ponovno do potresa i opasnosti od urušavanja. Također će se staviti na zvonik „prstenovi“ koji će spriječiti urušavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samostanu će se detaljno ispitivati kolika su oštećenja… Početni pregledi samo su utvrdili može li se u samostanu stanovati, a sada slijedi detaljno snimanje postojećeg stanja. Nismo mi jedini koji smo stradali, puno je kulturnih građevina oštećeno…

Narod.hr: Na dan potresa redovnici su bili evakuirani u Samobor, u Kuću susreta Tabor i u druge samostane. Jesu li još uvijek tamo i kada će se moći vratiti?

P. Zdravko Lazić: Jesu, još uvijek su tamo i bit će do daljnjega. Ne znamo kada će biti moguć povratak, ali sigurno je da će obnova trajati dugo. Vjerujemo da će obnova biti stručna i da će sve na kraju biti dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Preporučamo se u molitve i pozivamo vas da i materijalno pomognete obnovu”

Narod.hr: Na sam dan potresa mediji su prenosili fotografije kako je Hrvatska vojska evakuirala knjižnicu iz samostana. Gdje je knjižnica premještena?

P. Zdravko Lazić: Knjižnica je premještena u Franjevački samostan u Zagrebu na Sigetu – i knjižnica i sve druge vrijedne stvari: arhiv, inkunabule, slike… Iz crkve smo sve izvadili – i oltare, i slike – i sve to smjestili u naš samostan u Sigetu. Tako da smo crkvu u potpunosti oslobodili za radove obnove.

> Vlasnik catering-firme koja je u Markuševcu besplatno hranila pogođene potresom za Narod.hr: ‘Nismo mogli nastaviti jer nam nitko nije uskočio u pomoć’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Još jedna razočarana stanovnica Markuševca za Narod.hr: ‘Živimo u opsadnom stanju i strahu od novog potresa, a po kvartu ima krađa i sumnjivih ljudi’

> Stanovnica Markuševca za Narod.hr: ‘Razočarani smo Bandićevim postupanjem nakon potresa, a svako novo podrhtavanje je trauma’

Narod.hr: Hoće li se u crkvi uskoro moći održavati mise i koliko dugo će trebati da se crkva obnovi?

P. Zdravko Lazić: Budući da mi imamo crvenu naljepnicu, da crkva nije upotrebljiva, razmišljali smo gdje bismo mogli imati mise jer voljeli bismo da naša zajednica ostane oko nas. Tako da ćemo mi za vjernike koji dolaze u crkvu sv. Franje organizirati sv. mise u našoj crkvi u Sigetu. Počinjemo od nedjelje 10. svibnja. Tako da ćemo mi dolaziti u Siget i služiti mise uz braću franjevce koji su tamo na službi.

Narod.hr: Crkva i samostan bili su oštećeni i u savezničkom bombardiranju 1944., a obnova je trajala sve do 1952. Jesu li tadašnja oštećenja bila veća nego ova u potresu?

P. Zdravko Lazić: Mislim da jesu. Tada je srušen jedan dio samostana. Teško je uspoređivati te štete, takve stvari mogu najbolje procijeniti stručnjaci.

Narod.hr: Na koji način vjernici mogu donirati novac za obnovu crkve i kojim riječima biste ih pozvali da pomognu obnovu?

P. Zdravko Lazić: Novac je moguće uplatiti na žiro-račun za obnovu crkve i samostana:

ŽIRO RAČUN ZA OBNOVU CRKVE I SAMOSTANA NAKON POTRESA
Franjevački samostan, Kaptol 9, Zagreb
Zagrebačka banka – IBAN: HR2723600001502750171
SWIFT: ZABAHR2X

Preporučamo se vjernicima da nas prate molitvom, a, u svojim mogućnostima, da i materijalno pomognu obnovu crkve da se kao živa Crkva ponovno opet ondje nađemo.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [914.06 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.