Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva: ‘Svu zaradu usmjerit ćemo na pučku kuhinju, ali i učenike i studentske stipendije’

Foto: snimka zaslona, Getty Images, montaža narod.hr

“Već sam za vrijeme studentskog boravka u Njemačkoj maštao o proizvodnji samostanskog piva. Puno je vremena prošlo prije nego sam dobio 95 postotnu suglasnost svoje braće za ovaj pothvat” prisjeća se fratar župe Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, Tomislav Glavnik koji stoji iza ideje jednog od prvih samostanskih craft piva u Hrvatskoj, S.anto, piše novac.jutarnji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u svijet proizvodnja ovog pića od strane franjevaca nije ništa neobično, pa tako primjerice neke od najboljih svjetskih craft piva dolaze upravo iz belgijskih samostana, kod nas je takva praksa još uvijek strana.

Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo.

“Želimo biti primjer drugima, sve raditi transparentno i po zakonu. Kao i svako drugo društvo s ograničenom odgovornošću uredno plaćamo sve državne i porezne namete”, ističe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo, naime, nije jedini posao kojim se ovi franjevci, koji sa svojom tvrtkom dijele ime ‘Minorit’ što u prijevodu s latinskog znači ‘mala braća’, bave. U sklopu svog doma uzgajaju grožđe od kojeg proizvode vino za vlastite potrebe. Osim toga, tu se nalazi i mali vrt čije plodove poslužuju u pučkoj kuhinji, dok su potkrovlje iste zgrade prenamijenili u sobe za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

“Svašta vam mi ovdje imamo, nadamo se da ćemo uskoro sagraditi i jedan studentski dom od 60-ak soba. Upravo prihod od prodaje piva želimo usmjeriti na našu pučku kuhinju, ali i učenike i studentske stipendije”, dodaje.

Pivo S.anto koje od milja opisuju kao dobro, pitko, ali ništa posebno, namijenjeno svima, za sada jedino prodaju na svojoj župi u 0,3 bocama po cijeni od 14 kuna. Za nekoliko dana kreću u širenje tržišta, pa će se tako njihov proizvod moći pronaći u jednom splitskom baru te u Novalji i Šibeniku. Uz to, osim u kafićima poznatih turističkih destinacija Lijepe naše, dio prodaje će na sebe preuzeti i još dva hrvatska samostana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fratri diljem svijeta već stoljećima proizvode vino, pivo, sireve, med te brojne druge proizvode, ne vidim razlog zašto i mi u Hrvatskoj ne bi radili isto”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.