Ususret proslavi Male Gospe u Solinu, kao zadnja manifestacija u okviru Solinskog kulturnog ljeta 2014. održana je gastronomska manifestacija “Iz solinskog lonca – što su jeli naši stari?” koja se tradicionalno održava u Gašpinoj mlinici već četvrtu godinu zaredom.
Od samog početka cilj je ove manifestacije da se prezentira bogata kulturna baština grada te gastronomski solinski specijaliteti tako da ovom prilikom nije nedostajalo hrane, pića, povijesnih običaja i predmeta koji sežu iz 18.stoljeća, prenosi dalmacijanews.hr.
Mlinica je dobitnik Plavog cvijeta HTZ-a za najbolji turistički proizvod u primorskoj Hrvatskoj, tako da je Turistička zajednica grada Solina bila izuzetno angažirana ne bi li i ovom prilikom gostima pokazala blagodati i vrijednost svoga grada.
“Jako smo zadovoljni odazivom posjetitelja i time što je ova priča ostala tradicionalna i što se prepoznaje i izvan Solina. Ovoga puta smo unijeli jednu novost, a to je da ugostitelji našeg grada kuhaju na licu mjesta i pokažu svoju izvrsnost”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo koja se zahvalila hotelu President Solin, konobi pizzeriji Slap te restoranu Gašpić na odličnoj suradnji.
Posjetitelji su mogli degustirati jela koja su majstori pripremili na temu brašno iz mlinice.
Ovaj projekt s Turističkom zajednicom Solin i gradom Solinom potpisuje Udruga Solinjani koja je izvela izložbu starog solinskog “dvora2, a zabavni dio programa se sastojao od nastupa KUD-a Salona, klape Krunik te Solinskih bubamaraca.