“Glas Koncila”: Sramotno ponašanje većine medija, nisu ni pokušali prenijeti realne zahtjeve iseljeničkog kongresa

Foto: Narod.hr

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da su sudionici Prvog hrvatskoga iseljeničkog kongresa istaknuli velike potencijale hrvatskoga iseljeništva koji mogu biti od iznimne pomoći Hrvatskoj u svakom pogledu, ali su upozorili da ne mogu pružiti pomoć dok službena politika u Hrvatskoj preferira orijentaciju “zapadni Balkan ili regija” te “dok su hrvatske institucije iznutra pretežno zarobljene različitim pljačkaškim družbama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru “Sudbinsko hrvatsko pitanje” Ivan Miklenić napominje da jeiseljenički kongres zaključen Rezolucijom koja iznosi sasvim konkretne i realne poglede i zahtjeve te otvorio jedno od sudbinskih pitanja hrvatskoga naroda u sadašnjem povijesnom trenutku.

Podsjećajući da je hrvatski narod – koji je prije provale Osmanlija brojio približno kao i francuski narod – sada je sveden na oko 4 milijuna u domovini i na oko 3 milijuna u iseljeništvu, komentator navodi da je sada u eri globalizacije i opasnoga globalizma na golemoj prekretnici.

“Upravo to je glavna poruka 1. hrvatskoga iseljeničkoga sabora, a u svakom drugom narodu tu bi poruku isticali predstavnici vlasti u matičnoj zemlji te bi se iskreno suočili s pitanjem optimalne povezanosti i suradnje sa svojim iseljeništvom”, tvrdi u komentaru, dodajući da su nositelji vlasti u Hrvatskoj nakon 1998. godine, kako se ističe u rezoluciji, unijeli “negativne promjene”, a – svima je očito – u najnovije vrijeme “pobrinuli” su se čak i za novi val iseljavanja, i to onih najboljih i najvitalnijih, ali odgovornost za to ne preuzimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Koliko je to sudbinsko pitanje namjerno marginalizirano u hrvatskoj javnosti očitovalo je sramotno ponašanje većine medija koji nisu ni pokušali javnosti prenijeti realne zahtjeve iseljeničkoga kongresa”, ističe Miklenić.

Glede ponude o “izgrađivanju i oblikovanju nove, demokratske političke zbilje u Hrvatskoj”, komentator navodi da je izostao svaki odjek ili odgovor političara, kako onih na vlasti tako i onih u opoziciji, pa se nameće zaključak da većini političara i nije stalo do legalnih i legitimnih interesa hrvatskoga naroda, nego do nekih svojih osobnih i grupnih ciljeva.

“Sudionici kongresa istaknuli su velike potencijale hrvatskoga iseljeništva koji mogu biti od iznimne pomoći Hrvatskoj u svakom pogledu, ali su upozorili da ne mogu pružiti pomoć dok službena politika u Hrvatskoj preferira orijentaciju ‘zapadni Balkan ili regija’ u kojoj prepoznaju ‘stare/nove oblike jugoslavenskoga nasilja nad hrvatskom državnom samostalnošću i hrvatskim interesima’ te ‘dok su hrvatske institucije iznutra pretežno zarobljene različitim pljačkaškim družbama, najčešće staroga totalitarnoga podrijetla iz razdoblja komunizma, ali i novonastalim družbama koje pod plaštem oblikovanja modernoga gospodarstva djeluju kao gospodari novoga hrvatskoga dužničkoga ropstva'”, navodi u komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni da očuvanje hrvatskoga identiteta ili barem hrvatskih korijena u iseljeništvu uvelike ovisi o službenom odnosu matične države prema tom iseljeništvu te o boljem stanju u samoj Hrvatskoj, sudionici 1. hrvatskoga iseljeničkoga kongresa, kako navodi komentator, otvoreno su poručili: “Hrvatskoj je potreban razvojni okret” u koji bi ušla i promjena odnosa prema iseljeništvu.

Među konkretnim prijedlozima ističu se: obnova ministarstva iseljeništva, revizija “skupine zakona protivne ustavnim obvezama Republike Hrvatske u odnosu spram iseljeništva, i protivne razvojnim interesima Hrvata u cijelosti”, razvijanje “mreže centara u hrvatskim iseljeničkim zajednicama za učenje hrvatskoga jezika i kulture” te omogućavanje kulturnim, znanstvenim i sveučilišnim ustanovama u Hrvatskoj “razvijati suradnju s hrvatskim iseljeništvom”.

“Svi ti prijedlozi i zahtjevi nisu nipošto tek izraz interesa hrvatskoga iseljeništva ili kakvih grupacija u tom iseljeništvu, već su izraz dobronamjerne skrbi za opće dobro čitavoga hrvatskoga naroda, države Hrvatske i svih ljudi koji u njoj žive”, navodi u komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno napominje da su hrvatski iseljenici na svom prvom kongresu posebno javno vrjednovali doprinos i ulogu Katoličke Crkve u Hrvata u očuvanju vjerskoga, nacionalnoga i kulturnoga identiteta hrvatskih iseljenika.

“Premda bi u okolnostima postojanja samostalne Republike Hrvatske glavni teret za očuvanje vjerskoga, nacionalnoga i kulturnoga identiteta hrvatskih iseljenika trebala preuzeti država i hrvatske društvene institucije”, kako napominje Miklenić, sudionici kongresa upozorili su doslovno: »Svima je poznato kako hrvatske katoličke misije u hrvatskom iseljeništvu ne djeluju u optimalnim uvjetima. Ograničenja su različite naravi: financijska, organizacijska, tehnička, a uočava se i nedostatak sposobna osoblja. Budući da je uloga hrvatskih katoličkih misija u oblikovanju valjanih uvjeta života hrvatskoga iseljeništva nezaobilazna, potrebno je izraditi poseban program pomoći tim misijama.”

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.