Gospa Loretska – kako je Sveta kuća čudesno prenesena s Trsata u Loreto?

Blagdan je Gospe Loretske, odnosno čudesnog prijenosa nazaretske kućice iz Nazareta preko Trsata kod Rijeke u Loreto u Italiji 1291. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od nas znaju za veliko marijansko svetište u Loretu u Italiji. Onamo još i danas hodočaste brojni vjernici. Svetište su pohodili i brojni sveci: sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Petar Kanizije, sv. Franjo Borgija, sv. Fidelis, sv. Alfonz Liguori, sv. Alojzije, sv. Josip Benedikt Labre i sv. Mala Terezija.

Svetište Loretske Gospe pohodio je 4. listopada 1962., tjedan dana prije početka II. Vatikanskog sabora, i papa Ivan XXIII. da bi isprosio blagoslov saborskom radu.

Svetišta imaju svoju povijest, a uz ovo Loretsko svetište veže se predaja kako su 1291. sveti anđeli prenijeli nazaretsku kućicu Svete obitelji na Trsat, gdje se danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti.  Trsat je gradsko naselje u istočnom dijelu Rijeke, a poznat je kao Hrvatski Nazaret, najstarije i najpoznatije marijansko svetište u našoj zemlji. Svetište je  smješteno na 135 metara visokom brijegu iznad mora gdje se 1291. pojavila Sveta kuća, dom blažene djevice Marije gdje je primila vijest od arkanđela Gabrijela o začeću Spasitelja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tri godine i sedam mjeseci, to jest 10. prosinca 1294. godine, anđeli su prenijeli svetu kućicu u Loreto kod Ancone. I tako je ondje nastalo veliko marijansko svetište. Sveta kuća i danas je smještena u Bazilici svetišta (Chiesa della Santa Casa). O ovome događaju je bio prikazan izvanredan dokumentarni film na Laudato TV gdje su stručnjaci svjedočili o vrlo egzaktnim činjenicama koje su vezane uz kućicu u Loretu i njeno podrijetlo, što pobožnoj priči o Trsatu i Loretu daje vjerodostojnost.

U svetištu u Loretu nastale su i glasovite Lauretanske litanije koje su, uz krunicu, najpoznatija marijanska molitva. Prva bilješka o tom događaju pojavljuje se oko 170 godina kasnije (između 1465. i 1473. godine) u opisu loretskog okružnog upravnika Teramanusa te predstavlja tipičan primjer srednjovjekovnih pripovijedanja o čudesima.

Danas velika Bazilika od bijeloga mramora u Loretu, koju je projektirao Bramante u XVI. stoljeću, se nadvila dostojanstveno nad malom – velikom Kućicom. Tisuće hodočasnika svih ovih godina su ostavili svoja svjedočanstva u ovom Svetištu gdje su se dogodila mnoga i provjerena veličanstvena čuda Božje milosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.