Gotovo tisuću mladih u molitivi za domovinu

Dijeleći brigu za budućnost hrvatskoga naroda gotovo tisuću mladih koji se okupljaju u zagrebačkom Studentskom katoličkom centru Palma krajem Došašća intenzivno je molilo za domovinu. Brojni mladi pretposljednjeg su vikenda u 2014. godini svoje molitvene nakane »uskladili« s onim nadbiskupijskim, pa su na SKAC-ovim okupljanjima – misi mladih i pobožnosti krunice – molitve usmjerili za dobrobit domovine te se tako odazvali pozivu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva molitvena aktivnost bila je pobožnost krunice, koju molitvena zajednica »Srce Isusovo« već uobičajeno moli svakog utorka u zaklonu drevnih vrata na Gornjem gradu, pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, a 16. prosinca otajstva života Blažene Djevice Marije i zrnca krunice mladi su prebirali s posebnim mislima na sadašnje potrebe naše domovine.

Molitva na Kamenitim vratima SKAC

Poruke zajedništva, domoljublja, solidarnosti, promicanja narodnosti – izmjenjivale su se na usnama mladih koji su na Kamenita vrata došli kako bi se pridružili nadbiskupijskom molitvenom zajedništvu za domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan molitveni trenutak za domovinu u SKAC-u je bila i misa mladih drugog dana trodnevne molitve i posta, u petak 19. prosinca. U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici misno slavlje u kojem je sudjelovalo više stotina mladih vjernika predvodio je isusovac Ivan Ike Mandurić.

Na adventskoj duhovnoj obnovi i pripravi za Božić snažan je naglasak stavljen na molitvu za blagostanje hrvatskoga naroda, a uspoređujući život Zaharije s našom domovinom u propovijedi je p. Mandurić među ostalim kazao: »Bog sigurno želi da postoji zemlja u kojoj je vjera sveta, u kojoj se novi naraštaji odgajaju kako treba, da postoji zemlja u kojoj su priznate obiteljske vrijednosti, u kojoj su priznati oni koji su za tu zemlju umirali, u kojoj je moguć duhovni život, u kojoj je moguć moral. Ali ako se za nju moli, ako se vjeruje da svako trpljenje i svaka patnja može donijeti ploda i da Bog prima svaku tu patnju i bol.«

I brojni zazivi, koji se čitaju nakon propovijedi, nisu izostavili spomenuti zahvalnost za dar slobode i hrvatske branitelje, kao i nizanje nakana i molitava da Hrvatska postane domovina mira i božanskih vrijednosti. Mnogi su tu večer iskoristili i za ispovijedi uoči Božića te pokazali solidarnost s stanovnicima poplavljenog područja, pa je prikupljen novac poslan u Gunju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živu ljubav prema domovini pokazali su tako i mladi katolici koji su se odazvali pozivu nadbiskupa te zajedno sa vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ujedinili u molitvenoj potpori, ali i ohrabrili za angažman u konkretnim područjima hrvatske zbilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.