Site icon narod.hr

Hajka na vjernike zbog blagoslova kruha na tradicionalnoj manifestaciji u dječjem vrtiću na Knežiji!

Foto: Wikimedia/O.Š. Lotrščak/Facebook/Fotomontaža

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i Udruge Lijepa Naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni – ovim riječima opisuju se ‘Dani kruha’ na stranicama Udruge ‘Lijepa naša’ koja je i idejni začetnik ove manifestacije u hrvatskim javno-obrazovnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Dr. Šola: Koja je razlika između sekularnosti – koju Crkva zastupa, i sekularizma – komunističke ideologije

Dani kruha proteklih su se dana i obilježili u hrvatskim školama i vrtićima, pa tako i u gradskom dječjem vrtiću Srednjaci. Međutim, jedan je roditelj teško je proživio aktivnosti tradicionalne manifestacije u spomenutom dječjem vrtiću te je podnio anonimnu prijavu Ministarstvu obrazovanja.

Naime, roditelja je zasmetao katolički svećenik koji je blagoslivljao kruh u vrtiću zbog čega se potužio Ministarstvu, navodeći u svojoj prijavi kako je tim činom njegovo dijete “diskriminirano”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelj spornim smatra činjenicu da je većina djece u vrtiću iz katoličkih obitelji, zbog čega se za djecu čiji roditelji nisu katolici te ne žele da njihova djeca prisustvuju blagoslovu kruha – organizirala druga aktivnost.

Anonimni roditelj također je zamolio Ministarstvo da poduzme mjere kako bi se ukinula spomenuta tradicionalna manifestacija, ignorirajući pritom ustavno jamstvo jednakosti u pravima i slobodama, neovisno o spolu, jeziku, vjeri i inim različitostima i diskriminaciju djece iz katoličkih obitelji kojima se ovakvom hajkom prelivenom na određeni dio medija nameće sekularizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema hrvatskom Ustavu Hrvatska nije sekularna država, a što se pokušava nametnuti u medijskom prostoru, ali i hajkom na katolike.

“U svijetu postoje tri modela, prvi je model jedinstva Crkve i države pa postoji državna crkva kao u V. Britaniji, Danskoj… Drugi je kooperacijski model, prevladavajući u Europi, u koji spadamo i mi te Italija, Njemačka, Španjolska… Treći je model stroge odvojenosti Crkve od države koji praktički vrijedi samo u Francuskoj, u kojoj vjeronauk nije u školama jer je ona apsolutno sekularna država. Pogrešno je izjednačavati sekularnost u Francuskoj i Hrvatskoj jer mi nismo sekularna država u smislu stroge odvojenosti Crkve od države kao Francuska. U nas se često ističe čl. 41. Ustava i st. 1. koji kaže da su država i Crkva odvojene, a zanemaruje se 2. st. istog članka kojim je propisana obveza države da štiti i pomaže vjerskim zajednicama”, pojasnio je doc. dr. Frane Staničić, koji na Pravnom fakultetu u Zagrebu predaje kolegij Religija, pravo i društvo, prilikom razgovora za Večernji list.

> (FOTO) Govor mržnje na FB: Napadali vjernike koji su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na Knežiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, valja napomenuti kako ovo nije prva hajka na vjernike iz župe Marije Pomoćnice na Knežiji , a u koju spada i DV Srednjaci. Podsjetimo, na Veliku srijedu (28. ožujka 2018.), u vremenu 20:00 – 22:00, skupina od oko 600 vjernika župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice iz zagrebačke Knežije, ulicama župe molila je pobožnost križnoga puta.

No, skupina građana okupljena u Facebook grupi ”Ateisti i agnostici Hrvatske“, pokazala je mržnju i poticala na nasilje prema vjernicima koji su sudjelovali u pobožnosti.

> Nakon poziva na nasilje prema katolicima, FB grupa Ateisti i agnostici ograđuje se i ispričava, članovi dalje vrijeđaju

Na jednom je mjestu tijekom pobožnosti križnog puta došlo do incidenta jer je netko iz svoga stana na ulicu izlio hladnu vodu, a kako nam otkriva župnik don Ivan Šibalić, obavljeno je kriminalističko istraživanje te je o svemu obavješteno Općinsko državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Provedeno kriminalističko istraživanje i o svemu je obavješteno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje dalje provodi izvide. Očekujmo da će svi koji su prijetili sigurnosti oko 600 vjernika tijekom križnog puta u ožujku – a kojima su članovi Facebook grupe Ateisti i agnostici Hrvatske prijetili – biti uhićeni, te da se to više neće ponoviti”, kazao je don Šibalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version