Hasanbegović o HAVC-u: “Ovo je moja zakašnjela pobjeda – Hribar mora otići, a DORH razotkriti interesno-koruptivnu mrežu”

Foto: fah

Saborski zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, komentirao je nepovoljno mišljenje Državne revizije o Hrvatskom audiovizualnom centru za 2015. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potvrđeni su moji stavovi koje sam iznosio o Hrvoju Hribaru i HAVC-u. Kako je riječ o evidentnim protuzakonitostima već su potvrdili nalazi upravnog nadzora Ministarstva kulture koje sam pokrenuo. Iako ih je Hribar u sebi bliskim medijima osporavao, ali ih je Državni ured za reviziju dodatno utvrdio. Ovo je moja zakašnjela pobjeda i afirmacija ispravnosti politike koju sam vodio i kojoj sam ostao dosljedan”, rekao je Hasanbegović za narod.hr

“Ukoliko Hribar ne podnese sam ostavku, treba ga smijeniti. Kao njegov nasljednik ne smije biti imenovan nitko za koga se može pretpostaviti da pripada toj interesno-koruptivnoj mreži. Na DORH-u je da tu mrežu razotkrije. Odgovornost je i na ljudima koji su 2015. godine bili članovi Upravnog odbora HAVC-a čija je zakonska obveza pored upravljanja HAVC-om bila i spriječiti nezakonitosti i nepravilnosti koje se spominju u Izvješću”, poručuje Hasanbegović.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [203.00 B]


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

Podsjetimo, financijski izvještaji, stoji u nalazu, u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i propisima, mišljenje je Državne revizije.

Na 68 stranica izvješća sadržane su brojne nepravilnosti. Tijekom 2015. ravnatelj je raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kn, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kn bez suglasnosti osnivača (Ministarstva kulture).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izviješću stoji i kako financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza. U Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje. Nepravilnosti su zamijećene i pri isplati autorskih honorara. Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela. Neopravdano su se davali i službeni mobiteli osobama koje na njih nisu imale pravo. Tijekom 2015. za 15 korisnika mobilnih telefona koji nisu zaposlenici Centra (vanjski suradnici) evidentirani su rashodi od 46.527 kuna.

HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće. Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa. Nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture, stoji, među ostalim u izvješću, navodi HRT.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja: “Nije prošao Hribarov pokušaj da se u aferi HAVC zaustavi istina o nalazu državne revizije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na netransparentno poslovanje HAVC-a u više navrata upozoravala je Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U HAVC-u su tvrdili da braniteljske udruge iznose neistine te su protiv njih najavljivali tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.