Hasanbegović o prijedlogu Ljubojinog imenovanja: ‘U pitanju je ideološki križarski rat ljevice’

Foto: Fah

Zlatko Hasanbegović rekao je kako se sadašnje Kazališno vijeće treba raspustiti jer su u njega dospjeli elementi ‘parapolitičke, parakulturne aktivističke družbe’ koja je predlaganjem Danijela Ljuboje izvela ‘parapolitički puč’. Krivcem je stoga proglasio gradonačelnika koji je navedeno uopće dopustio, javlja Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ljuboja je tu nebitan. On je samo igračka političke ljevice koju joj treba oduzeti. Skupština bi bila krajnje mazohistička kada bi stvar prepustila u ruke Nove ljevice’, upozorio je Hasanbegović te je za program Danijela Ljuboje rekao da ne bi ‘dobio izvrstan ni u 3. c razredu bilo koje zagrebačke gimnazije’.

Osobito se osvrnuo na dio u kojemu Ljuboja među potencijalnim prijetnjama razvoju ZKM-a navodi ‘jačanje religijskih i braniteljskih udruga’.

‘U pitanju je dakle ideološki križarski rat ljevice’, rekao je Hasanbegović i dodao da odluka Kazališnog vijeća nije uopće stručno pitanje, već političko, sve dok njegove članove imenuju određena politička tijela te dok god ista ta politička tijela imaju pravo podržati ili ne podržati odluku vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla da ne želi polemizirati ni s jednom političkom opcijom, no da ima potrebu reći nešto važno.

‘Naš Poslovnik i Statut jasni su. Sve ono što imenuje Gradska skupština, to je volja Skupštine. Kada zastupnik Hasanbegović kaže da je Milan Bandić kriv, moram reći da nije kriv gradonačelnik, nego sam kriva ja jer sam od početka u toj proceduri i komunikaciji oko izbora članova Kazališnog vijeća’, rekla je zamjenica gradonačelnika. ‘On s ovime nema nikakve veze.’

Uoči glasovanja u zagrebačkoj Skupštini o prijedlogu imenovanja glumca Danijela Ljuboje na mjesto ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, među skupštinarima odvijala se žustra rasprava koja se većinom vrtjela o smislu postojanja kazališnih vijeća koja predlažu kandidate kad ti prijedlozi ne prolaze ni kod jedne od sljedećih instancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog nije prošao ni na Skupštini, pa će se novog ravnatelja morati tražiti novim natječajem.

Skupština je završila raspravu o izboru ravnatelja ZKM-a, a protiv prijedloga Kazališnog vijeća da to bude Danijel Ljuboja glasovalo je 20 zastupnika, 12 je bilo za, a pet suzdržanih, navodi Tportal.

Ukupno je glasovalo 37 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za imenovanje Danijela Ljuboje novim ravnateljem došao je od Kazališnog vijeća ZKM-a, no nisu ga podržali Odbor za kulturu ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a zadnja je i presudna riječ bila na Skupštini koja je u ponedjeljak odjekivala žustrom raspravom zastupnika uoči glasovanja.

Milana Vuković Runjić, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja te članica Odbora za kulturu, rekla je na današnjoj Skupštini kako se ne bi složila s ocjenom predsjednice Odbora za kulturu Dubravke Brezak Stamać da je Zagrebačko kazalište mladih pod vodstvom Snježane Abramović Milković ‘potonulo’. Istaknula je i kako je većina od 123 zaposlenika za aktualnu ravnateljicu, na što je članica Odbora za kulturu Rada Borić iz Nove ljevice rekla da nije znala da se organizirao referendum među zaposlenicima.

‘Ako ćemo uporno ignorirati mišljenje onih kojima je Grad dao pravo da ga donose, onda najbolje da odmah raspustimo sva kazališna i muzejska vijeća i pustimo gradonačelnika Milana Bandića da sam kadrovira’, zaključila je Rada Borić na sjednici, dodajući kako u mandatu Snježane Abramović Milković nijedan od europskih projekata najavljenih još za vrijeme njene prethodnice Dubravke Vrgoč nije realiziran.

Podsjetimo, vijest da se glumca Danijela Ljuboju kao kandidata za ravnatelja Zagrebačkoga kazališta mladih odjeknula je nakon sjednice Kazališnog vijeća u kojem sjede ZKM-ovi glumci Jasmin Telalović i Petar Levantić – koji su glasovali za Ljuboju, kao i novi članovi Vijeća odvjetnik Boris Babić i redatelj Goran Sergej Pristaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Vijeća Kostadinka Velkovska jedina je glasovala za dosadašnju ravnateljicu Snježanu Abramović Milković čiji mandat istječe za godinu dana, javlja HRT.

ZKM je u tri godine mandata aktualne ravnateljice Snježane Abramović Milković bio na 80 gostovanja, primio 32 nagrade, od čega dvije Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, a u publici je sjedilo više od 100 tisuća gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.