Hasanbegović: Splitsko-dalmatinska županija jedno od najvažnijih središta hrvatske kulture

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović naglasio je u srijedu prilikom radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji kako je ta županija jedno od najvažnijih središta hrvatske kulture te dodao da će Ministarstvo biti pouzdan suradnik i partner svim gradovima i općinama u ostvarenju njihovih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Splitsko-dalmatinska županija je Hrvatska u malom. Ima otoke, priobalje, zaleđe i ovdje nije dovoljno boraviti dan ili dva već je obveza ministarstva da svakodnevno komunicira sa svim kulturnim ustanovama i da im bude jedna vrsta servisa. Dat ću sve od sebe da moje djelovanje i djelovanje ministarstva ide u tom smjeru”, rekao je ministar Hasanbegović nakon sastanka sa županom Zlatkom Ževrnjom.

Na sastanku s ministrom i županom bili su i gradonačelnici Kaštela, Solina, Sinja, Trogira, Starog Grada, i Visa, kao i načelnik općine Klis te direktor županijske turističke zajednice i ravnatelji Muzeja Cetinske krajine, Muzeja Hvarske baštine, Centra za kulturu Brač i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području županije.

Ministar kulture došao je u Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi se upoznao s kulturnim potrebama njezinih gradova i općina te s programima i kulturnim projektima od kojih mnoge financira ministarstvo. Na sastanku je bilo riječi i o neriješenim problemima, rekao je ministar te dodao da će ministarstvo svim gradovima i općinama biti pouzdan suradnik i partner u ostvarenju važnih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svaki od njih, napomenuo je ministar, prelazi mjesni i županijski karakter te predstavlja prvorazredni projekt hrvatskog nacionalnog i kulturnog značenja.

Na pitanje o kojim je konkretno projektima na sastanku bilo riječi, Hasanbegović je odgovorio da su razgovarali o kapitalnim ulaganjima u tvrđavu Klis, o pitanju statusa Salone i cijelog arheološkog kompleksa koji još nije riješen te, o problemu Šuplje crkve u Solinu. Izdvojio je i projekt Pustinje Blaca na Braču koji smatra trenutačno jednim od najzanimljivijih i najvrjednijih u Hrvatskoj.

Ministar je podsjetio da se pedeset posto svih spomenika pod zaštitom UNESCO-a nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da o neprocjenjivoj vrijednosti te kulturne baštine govori i činjenica da je ministarstvo financira s 10 milijuna kuna, što je neusporedivo s bilo kojom drugom županijom u zemlji, a prva sljedeća se financira s upola manje novca i to pet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To samo po sebi govori o važnosti Splita i njegove županije kao istinske hrvatske nacionalne metropole. Mi nismo na periferiji već u srcu i središtu, ne samo povijesnom nego i u stvarnom sadašnjem hrvatske države i jednom od najvažnijih žarišta hrvatske kulture”, istaknuo je ministar.

Napomenuo je da je kulturna baština neodvojiva od turističke djelatnosti koju treba staviti u funkciju afirmacije hrvatske kulture i baštinskih sadržaja.

Župan Zlatko Ževrnja istaknuo je da županija iz svog proračuna ulaže sedam posto sredstava za zaštitu kulturne baštine i kulturni život, napomenuvši da je ta županija temelj hrvatske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara hoće li Splitskom ljetu biti vraćen nacionalni status, ministar Hasanbegović odgovorio je da je povećanjem sredstava poslana jasna poruka kako za ministarstvo ta manifestacija ima izrazito hrvatski nacionalni značaj. Sada je odgovornost na gradu Splitu i ministarstvu, nastavio je, da na temelju prošlih loših iskustava nađu prihvatljiv model koji bi po upravljanju i programskim sadržajima potvrdio načelno stajalište da Splitsko ljeto, ne samo formalno već i stvarno, treba imati hrvatski nacionalni značaj jer to Split svojom poviješću i sadašnjošću i više nego zaslužuje.

Nakon sastanka u Splitu, ministar je sa županom Ževrnjom otišao u Klis u obilazak Providurovog stana u tvrđavi, a tijekom popodnevnih sati posjetit će Franjevački samostan te Muzej Cetinske krajine i Muzej Alke u Sinju.

Hasanbegović: Sve činjenice govore da nema sumnje u sukob interesa u Karamarkovu slučaju

Upitan da komentira sastanak povjerenstva za sukob interesa koje će odlučivati o tome je li prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa tvrtki njegove supruge i prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL, ministar Hasanbegović podsjetio je da je predsjednik HDZ-a sam pozvao povjerenstvo uvjeren da tu sukoba interesa nema.

“To se zlorabi u jeftine politikantske svrhe i da bi se Karamarka diskreditiralo osobno, ali i stranku, te Vladu. Nema nikakve sumnje u sukob interesa jer sve činjenice govore u tom smjeru”, dodao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.