HAVC s 11 milijuna kuna podupire filmove o UDBI, feminizmu i nekretninama

Danilo Šerbedžija
Zagreb, 28.10.2016. - Predstavnici filmske industrije održali su u prostorijama Hrvatskog-audiovizualnog centra (HAVC) konferenciju za medije na kojoj su odgovorili na napade koje se u posljednje vrijeme objavljuju u medijima. Na slici predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) u ponedjeljak 14. lipnja sastalo se na 17. sjednici u 3. sazivu putem video linka. Na sjednici su donesene odluke o raspodjeli sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti. S 11.000.000 kuna HAVC podupire tri filmska projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristigle su ukupno 32 prijave. Po preporuci umjetničkih savjetnika Pavlice Bajsić Brazzoduro, Zdenke Gold i Danila Šerbedžije odabrana su tri projekta. S 11.000.000 kuna HAVC financijski podupire dva debitantska dugometražna filma i jedan u realizaciji mlade iskusne redateljice, navodi se u službenom obrazloženju.

Za filmove o nekretninama, UDBI i potlačenom položaju žene – 11.000.000 kuna

Radnja scenarija filma “Koke”, redatelja i scenarista Igora Jelinovića, autobiografska je priča, pomognuta s HAVC-ovih 3.000.000 kuna. Tipična je to priča “našeg podneblja u kojoj sukob oko nekretnina razara inače skladnu širu obitelj. Ovaj problem je pogotovo prisutan u Dalmaciji, vjerojatno zbog turizma i vrijednosti nekretnina, odakle je i sam autor.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za film o udbašima “Blok 62” u režiji Vanje Vascarca (scenarij Vasarac, Kuprešanin), HAVC će izdvojiti 3.200.000 kuna financijske potpore. “Radnja filma smještena je u 1962. u betonsku stambenu utopiju pod nazivom BLOK 62. Milan, doušnik UDBE i heroj NOB-a, počinio je zagonetno samoubojstvo.” Tajni agent UDBE Ivan istražit će okolnosti neobičnog samoubojstva. Umjetnički savjetnici tvrde da film “otvara pitanja kolektivne memorije, suočavanja s prošlošću, odnosa zajednice prema pojedincu i pitanje svih pitanja: koje su granice osobne odgovornosti?”

Režiju i scenarij filma “Bog neće pomoći”, poduprtog s 4.800.000 kn, potpisuje Hana Jušić. Priču filma koji nastoji iznijeti kritiku položaja žene u zajednici nose Teresa i Milena. Patrijarhalni ustroj društva prema umjetničkim je savjetnicima i danas snažno izražen. “Iako vremenski arhaičan ovaj scenarij je izuzetno moderan. I nakon više od sto godina žena u zajednici se nije do kraja ispunila ako nije majka i supruga poput odbačene Milene. Još uvijek, kao i početkom 20. stoljeća, živimo u muškom svijetu u kojem je normalno da žena bude kažnjena pa i udarena.”

>Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Podsjetimo se filma koji je ocrnio Hrvatsku uz pomoć HAVC-ovih sredstava, točnije kojeg su financirali porezni obveznici

>HAVC dodijelio novce redatelju poznatom po radikalizmu: Zazivao rušenje Vlade

>Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata o kaznenoj prijavi za aferu HAVC: DORH je odbacuje, podnijet ćemo je opet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>(VIDEO) Tko je Chris Marcich – novi ravnatelj HAVC-a, čija je supruga najviše rangirana dužnosnica Hrvatica u Europskoj komisiji?

Koga sve financira HAVC?

Indirektno, ali ustrajno promicanje tema regionalizacije i jugonostalgije (antihrvatstva) te podupiranje radikalnog feminizma u stvari su u skladu s politikom HAVCA. Podsjećamo da je HAVC prije nekoliko godina skandaloznom dokumentarnom filmu “15 minuta – Masakr u Dvoru”, nastalom u dansko-hrvatskoj produkciji, dodijelio 250.000 kuna. U filmu o ubojstvu deset mentalnih bolesnika 8. kolovoza 1995., samo desetak metara od baze danskog bataljuna UNPROFOR-a – koji nije spriječio zločin, okrivljuje se ni manje ni više nego Hrvatska vojska. Iako se HAVC u spomenutom slučaju ogradio i kasnije zaustavio distribuciju filma. Ipak ostaje pitanje zašto je HAVC financirao nastanak hrvatskog filma o Domovinskom ratu rađenog iz perspektive 5 Srba, pet Danaca i 1 Hrvata, a o čemu smo već pisali. HAVC je i ranije imao upitnih investicijskih projekata, poput podupiranja Anđela Jurkasa, redatelja poznatog po radikalizmu i zazivanju rušenja Vlade.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.