Site icon narod.hr

HDD galerija: Izložba “Dock Culture” za očuvanje doka u Cresu

Foto: www.dizajn.hr

Izložbom “Dock Culture”, koja se otvara 12. srpnja u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavit će se istoimeni projekt arhitektice Bojane Vuksanović kojemu je cilj očuvati plutajući Dok 9 (originalno Dok F) u Cresu, jedini u svijetu preostali takav objekt iz vremena Austro-Ugarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektom se želi preduhitriti odlazak tog doka u rezalište u trenutku kad prestane biti u funkciji mjesta za prihvat brodova u okviru Brodogradilišta Cres, te ga reanimirati kao predmet hrvatske industrijske i kulturne baštine, nove kulturne platforme.

Ideja je da se dok prenamijeni u ljetnu pozornicu za multimedijske umjetničke intervencije, izložbeni prostor za makete brodova i fotografije iz pomorske povijesti, knjižnicu i arhiv, prostor za umjetničke ateljee i rezidencije, predavanja, koncerte, kazališne predstave, kino, ali i da služi kao vez za dvjestotinjak manjih brodica.

“Takav objekt, koji je i sam po sebi svojevrstan muzej brodogradnje, predstavljao bi novi sloj grada, artefakt koji govori autentičnu priču jedne kulturne povijesti i pritom stvara nove vrijednosti”, ističe se u najavi izložbe, na čijem će se otvorenju održati i kratak razgovor s autoricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve te različite funkcije i sadržaji mogli bi u budućnosti koegzistirati uz ‘glavnu ulicu’, palubu doka, do dolaska na krajnju točku, s koje se pruža pogled na more. Zidovi gornje palube doka dugački sto metara s jedne i druge strane postali bi šetnice s pogledima u unutarnju ‘ulicu’ doka i na cijeli grad”, dodaje se.

Creski dok izgrađen je 1913. za potrebe Austro-Ugarske mornarice, otkad su ga koristile vojske Austro-Ugarske, Italije, Jugoslavije i Hrvatske, a i nakon 104 godine još je u funkciji. Tijekom tog razdoblja više puta je mijenjao lokacije, od Pule gdje je izgrađen, preko Tivta, do Cresa gdje se nalazi od 1983. godine.

Autorica izložbe i inicijatorica projekta Bojana Vuksanović studirala je od 1993. do 1996. arhitekturu u Londonu, diplomirala je u Edinburgu, a poslijediplomski studij završila u Barceloni. Od ove je godine članica Royal Institute of British Architects u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radila je za niz arhitektonskih studija, od Berlina i Edinburgha do Barcelone i Londona, a nakon niza godina provedenih u inozemstvu, preselila se na Cres gdje se bavi arhitekturom i dizajnom kao freelancer.

Njezina rješenja i prijedlozi za transformaciju creskog doka tijekom prošle godine predstavljeni su u Pomorskom povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli, u Lamparni LAE Undeground City XXI Labin i na Danima arhitekture Istre 2016. godine. Zagrebačka izložba može se razgledati do 22. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version