U HNK Split premijerno odigran “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”

Foto: HNK Split

Na sceni HNK Split u četvrtak je Dramski ansambl premijerno izveo dramu Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”, a riječ je o tekstu koji je praizveden na ovogodišnjem Splitskom ljetu u Vili Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režiser predstave je Dino Mustafić, Nikša Arčanin je glumio Aziza, dok su ostale uloge tumačili Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić.

Predstava prikazuje klasično vjenčanje s obiteljima i uzvanicima koji se baš i ne vole, no usprkos tome slave i zabavljaju se sve dok se kao nepozvan gost nije pojavio strah od jednog Arapina, osobe druge boje kože. Svatovi u njemu vide terorista, pa sve više otkrivaju svoju malograđanštinu. Dobar dio vremena ga vrijeđaju, govore razne pogrdne riječi, izazivaju. Lucić je zapravo u svom djelu opisao histeriju rata protiv terorizma i proizvođenje industrije straha.

Glumica Nives Ivanković je nakon predstave rekla da glumci predstavu igraju s velikim zadovoljstvom i da je najvažnija dobra energija među ljudima. “Mustafić kao da je birao ljude koji su tako dobri, dragi i izvrsni glumci tako da uživamo u predstavi. Ovo je ambijentalna predstava, pa smo se pribojavali hoće li nam u kazalištu njeno izvođenje nešto odnijeti, no mislim da u čaru igre nije odnijelo. Predstava je još kompaktnija i jača. Veseli nas da je prebačena u zgradu kazališta i vjerujem da će prezimiti u zgradi, te da ćemo se u ljeto s njom vratiti u Vilu Dalmaciju”, kazala je Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da usporedi igranje ove predstave u Vili Dalmacija s večerašnjim u teatru glumac Vicko Bilandžić je rekao da taj prijelaz uvijek gleda kao neko gostovanje, kao da su u tuđem prostoru iako su kući, dodavši da je to ipak novi prostor koji treba savladati kao da su u nekom drugom gradu i ozbiljnom kazalištu i gostovanju.

“Tako će i biti prvih nekoliko izvedbi, ali onda će to postati predstava kao da je rađena za prostor teatra. Naravno, druga je perspektiva scene. Različite su linije gledališta na ta dva prostora. To se kombinatorikom vrlo brzo prilagodi i glumačkom inteligencijom i snalažljivošću premjesti i promijene pozicije, te se u dvije-tri probe se to riješi”, kazao je Bilandžić.

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergi Prevazi, skladateljica scenske glazbe Tamara Obrovac, autor video-arta Rino Barbir, oblikovatelji svjetla Zoran Mihanović i Siniša Jakovčević, te oblikovatelj tona Tomislav Luetić. Songove je uvježbala Ana Šabašov. Nakon večerašnje premijerne izvedbe sljedeće su predstave Aziza na programu 11, 13. i 14. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoju tragikomičnu alegoriju, nastalu po motivima Brechtova “Pira malograđana”, na 63. Splitskom ljetu Predrag Lucić je nagrađen Juditom za najbolje postignuće u dramskom programu Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.