Site icon narod.hr

Hrvatska glazbena mladež obilježila 60 godina postojanja

Koncertom Zagrebačke filharmonije “Od Lisinskog do Olivera” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kratkom pregledu hrvatske glazbe kroz povijest, od Vatroslava Lisinskog do Tomislava Olivera, Hrvatska glazbena mladež obilježila je danas 60. obljetnicu osnutka i 45. obljetnicu svog Međunarodnog kulturno centra u Grožnjanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tisućama učenika koji su ispunili dvoranu “Lisinskog” bio je i pokrovitelj tih obljetnica, predsjednik Ivo Josipović koji se uoči koncerta prisjetio da se prvi put susreo s Hrvatskom glazbenom mladeži još u osnovnoj školi, dok se još zvala Muzička omladina Hrvatske. Kao glazbenik i netko tko prati glazbu puno sam naučio i vidio zahvaljujući toj organizaciji, glazbenicima i nastavnicima, dodao je.

Odgojila je mnoge mlade ljubitelje glazbe, s jedne strane bila je naslonjena na one koji nisu profesionalni glazbenici, ali je i otvarala put mladim profesionalcima, rekao je Josipović, napomenuvši da su se i njemu nakon jedne pobjede na međunarodnom natjecanju za mlade skladatelje otvorile mnoge prilike. Čestitavši HGM-u šezdesetu obljetnicu, izrazio je nadu da će društvo i dalje vrednovati njihov rad, te rad nastavnika i glazbenika.

Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, podsjetio je da njezini počeci sežu u 1954. kada je skupina uglednih glazbenika osnovala Društvo prijatelja glazbe, prvu takvu organizacija u bivšoj Jugoslaviji. “Priča o šest desetljeća priča je o tisućama djece i profesora koji su prošli kroz glazbene, ali i likovne sadržaje organizacije koja je odgojila mladu publiku, organizirala slušaonice i tribine, proširivala nastavu glazbenog odgoja”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, zadovoljan je što svake godine tisuće djece dolaze na Tjedan glazbe za mlade, manifestaciju koja je svake godine posvećena drugoj temi, od filmskih poput Harryja Pottera, Gospodara prstenova i Ratova zvijezda do ovogodišnje, hrvatskih skladatelja. Dodao je da Filharmonija i tijekom godine odlazi iz dvorane u vrtiće i škole, ne bi li djecu upoznavala s glazbom.

Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, smatra da je ključna uloga HGM-a danas važnija nego ikad jer senzibilizira mlađe generacije, pokazuje da već dugo postoji kvalitetna hrvatska glazba kojom se osnažuje identitet unutar Europske unije, dok je Svebor Sečak, v.d. ravnatelja Baleta zagrebačkog HNK izrazio zadovoljstvo što je u programu koncerta “Đavo u selu”, koji je još po praizvedbi 1935. u Zurichu, zahvaljujući naprednom pristupu koreografa Pie i Pina Mlakara “pokazao da smo odavno dio srednjoeuropske kulture”.

Tjedan glazbe za mlade utemeljen je 2005. u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, a cilj mu je upoznati djecu sa simfonijskim orkestrom i različitim instrumentima na koncertima s programom prilagođenom mladima. U okviru Tjedna dodjelju se i nagrade za likovne radove nastale tijekom slušanja glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine na natječaj “Radost slikanja uz glazbu” pristiglo najviše radova dosad – 1051 iz 103 škole. Žiri je posebnu nagradu dodijelio Klari Čopec iz Čučerja za rad inspiriran skladbom “Ave Marija” iz Rock opere Gubec Beg, koji je odabran i za plakat manifestacije. Prvu nagradu osvojio je Luka Ahmetović iz Jastrebarskog, drugu Mihaela Adžaga iz Velike Mlake, treću Vito Grahovac iz Stubičkih Toplica, a posebna priznanja osvojili su Antonio Amić iz Velike Mlake i Erna Čižmašija iz Bjelovara.

Na koncertu je, pod ravnanjem mladog maestra Krešimira Batinića, izvedena uvertira iz “Porina” Vatroslava Lisinskog, varijacija Đavla iz baleta “Đavo u selu” Frana Lhotke, Hommage a Bach, za simfonijski orkestar, Borisa Papandopula, završna fuga 2. klasičnog koncerta za gudače Stjepana Šuleka, treći stavak Konstelacija za komorni orkestar Milka Kelemena, drugi stavak kantate za sopran i orkestar “Šum krila, šum vode” Stanka Horvata, arija “Ave Marija” iz “Gubec bega”, “Samba brevis” Ive Josipovića i “Obsidienne” Tomislava Olivera.

Uz Filharmoniju su nastupili Vokalni sastav zagrebačke Muzičke akademije, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, glumica Vanda Winter i baletni plesač Mykolas Gorodiski, dok je učenike iz 35 osnovnih škola i 26 hrvatskih gradova, u priču o hrvatskoj glazbi tijekom više od 150 godina uveo Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture i skladatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version