Site icon narod.hr

Hrvatska keramika predstavlja se u Irskoj

Uz Kinu, Koreju i Norvešku, Hrvatska će se ove godine, od 8. do 12. rujna, prvi put, predstaviti na 46. zasjedanju Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku, koje će se održati u Dublinu, izvijestilo je Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nastup u Irskoj najavljuje se kao “grupni portret snažnih individua”. Za izlaganje u prestižnom Dublin Castleu odabrani su Ida Blažičko, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Višnja Markovinović, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Svjetlana Plazonić Driženko, Snježana Pokos Vujec, Dijana Rajković, Sanja Stani, Bojana Švertasek, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i Renata Vranyczany.

Po riječima autorice teksta u katalogu Marine Bagarić, izložba donosi radove širokog generacijskog raspona, između najstarijih i najmlađih sudionika izložbe ta razlika iznosi više od pola stoljeća, no teško ju je zapaziti samo promatrajući radove. “Tek potpisi uz radove donose pravo iznenađenje: keramika doajena mladenački je razigrana, a radove mladih autorica krasi zrelost”, ustvrdila je.

Kao drugi bitni element izložbe izdvojila je mnogostruki pristup mediju keramike, koji spajajući maštu autora i strast u eksperimentiranju rezultira originalnim djelima. “Zajednički se nazivnik nalazi ipak u naglašeno kiparskim kvalitetama radova i osobitim senzibilitetom za teksturu”, ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske radove za izložbu odabrala je Blaženka Šoić Štebih, članica Akademije i predsjednica Kerameikona, a u izboru joj je pomogao međunarodni žiri – Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, likovna kritičarka i voditeljica Galerije ULUPUH Maša Štrbac, keramičarka Ivančica Cvitić Znidarčić te Michael Moore, član Akademije i irskog organizacijskog odbora Generalne skupštine.

Izložbu prati i katalog, a nakon Dublina postavit će se u Kerameikonovoj galeriji K10 u Varaždinu te u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version