Hrvatski dokumentarac ‘Goli’ otvorio 62. BFDKF

Projekcijom filma “Goli” mlade hrvatske redateljice Tihe Gudac u ponedjeljak navečer u Beogradu je započeo 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Goli” koji je već nagrađivan na festivalima u Sarajevu i Trstu priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku.

Goli otok – Tema o kojoj treba govoriti

Redateljica Tiha Gudac kazala je da Goli otok, s posljedicama po obitelji ljudi koji su tamo bili zatvoreni, ostaje “tema o kojoj treba govoriti jer i dalje ima društveni značaj”. Po njezinim riječima, ona je dosad, od premijere, kroz kontakte s gledateljima “spoznala koliko je film kao medij čudesna kreacija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik beogradskog gradonačelnika i predsjednik Odbora BFDKF-a Andreja Mladenović rekao je, otvarajući festival, da je Beograd podržao novi koncept festivala, koji omogućava da se promiču dokumentarni i kratkometražni filmovi iz Srbije, te da se beogradskoj publici predstave značajni filmovi iz regije.

Umjetnički direktor BFDKF-a Mladen Matičević ustvrdio je da domaći filmski dokumentaristi “prave vrhunske filmove, o čemu svjedoče brojne nagrade u čitavom svijetu”, te samim tim zaslužuju takav festival. Dodao je i da je cilj festivala otvoriti vrata redateljima iz regije.

“Iako te zemlje sada žive različite živote, naše zajedništvo čini gotovo identičan kulturni prostor, isti strahovi, nade i na razini svake individualne sudbine vrlo slični snovi i želje. Beogradska publika je uvijek željna vidjeti filmove koji dolaze iz regije i mi smo se potrudili da joj ponudimo širok i raznovrstan izbor”, poručio je Matičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu sudjeluje još dvadeset hrvatskih filmova

Uz ostvarenje “Goli” Tihe Gudac, u regionalnoj konkurenciji BFDKF-a sudjelovat će još dvadeset hrvatskih filmova, te jedan u studentskoj konkurenciji.

Među ostalim, bit će prikazani i “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, “Potrošeni” Boruta Šeparovića, “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića te bosansko-hrvatsko-austrijska koprodukcija “Izgubljeno dugme” Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina, o bubnjaru Bijelog dugmeta Ipetu Ivandiću, nedavno nagrađenom i na DORF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji srednjometražnog dokumentarnog filma su “Prolaz za Stellu” Ljiljane Šišmanović, “Ovrha” Nevena Hitreca, “Naslovnica” Silvane Menđušić, “Oluje se uvijek vraćaju kući” Petra Krelje, a kratkometražnih dokumentaraca “Autofocus” Borisa Poljaka, “Svaki dan je Božić” Ante Zlatka Stolice i “Tamo gdje živi Nada” Daria Bukovskog.

Za nagrade u kategoriji kratkih igranih filmova natjecat će se “Šetač” Filipa Mojzeša kojem je prikazivanje na 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ujedno i premijera, te “Generalka” u režiji Jasne Nanut.

Selekcija animiranih fimova donosi film “Levitacija” Marka Meštrovića te višestruko nagrađivana “Glad” Petre Zlonoge, dok će u konkurenciji eksperimentalnih filmova biti prikazana četiri hrvatska filma – “A.D.A.M.” Vladislava Kneževića, “Amnezijak na plaži” Dalibora Barića, srpsko-hrvatska koprodukcija “Friedrichsfelde Ost” Milice Jovčić i Nenada Ćosića te slovensko-hrvatska koprodukcija “The Runner” Tome Zidića.

Za konkurenciju studentskih filmova odabran je film “Nasamo” Lane Kosovac, dok se u revijalnom programu prikazuju filmovi “Djeca tranzicije” Matije Vukšića, “Besplatno” Vlatke Vorkapić, “Džoni je mrtav” Jure Debaka i Ante Zlatka Stolice, “Ničiji” Jadrana Bobana i “Još jednom” Ane Opalić. U popratnim programima prikazat će se “Plavi Jahač (Godard-Art)” Tomislava Gotovca i “Veliki dan” Đure Gavrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival traje do 29. ožujka, a bit će prikazano ukupno oko 150 filmova, među kojima će se 96 natjecati za nagrade čiji je ukupni fond 50.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.