Hrvatski dokumentarac o osobi s Downovim sindromom pobijedio na festivalu u New Yorku

Mlada hrvatska redateljica Maja Šubarić Mahmuljin pobjednica je Manhattan International Film festivala, koji je prošloga tjedna održan u New Yorku u organizaciji Svjetskog saveza mladih (World Youth Allince), globalne organizacije mladih sa sjedištem u New Yorku, koja se bavi promicanjem ljudskog dostojanstva i solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratki dokumentarni film „Pri našem delu“ (What we do) dirljiv je i inspirativan portret osobe koja ima Downov sindrom, no živi ispunjen i dostojanstven život. Film je jedan od 13 finalista festivala te je izabran između 130 prijava iz cijeloga svijeta.

„Velika je čast biti pozvan u New York na Festival, a još veća pobijediti. Ponosna sam i sretna što je moj dokumentarni prvijenac osvojio simpatije žirija i publike. Konkurencija je bila velika i drago mi je što sam imala priliku upoznati redatelje iz raznih dijelova svijeta“- rekla je Maja u New Yorku povodom pobjede.

Festival je održan od 28. veljače do 2. ožujka 2014., i već treću godinu zaredom okuplja mlade režisere do 30 godina koji u svojim filmovima promiču vrijednosti kao što su dostojanstvo ljudske osobe. Ovaj prestižni festival također poziva priznate režisere, scenariste, producente i glumce iz filmske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti Festivala bili su brodvejski i holivudski glumci Dana Ivey (Home alone 2, Sabrina, The Scarlet Letter, Rush hour)  i Kevin Collins (Munich, Baby Mama, Infinite Justice)  te filmski producent i scenarist Giovanni Morricone, sin poznatog skladatelja filmske glazbe Ennia Morriconea koji smatra da film „What we do” svakako treba biti prikazan u Ujedinjenim narodima. Edukativan je i pokazuje kako možemo uključiti osobe s posebnim potrebama u društvo. Radi se o dobro strukturiranom, emotivnom i pozitivnom filmu s elementima humora, rekao je Morricone.

Uz Maju su nagrađena još dva redatelja – Josep Antoni Ribas Rossello za animirani film „The Unforgettable pianist“ i Xandrino Mangunay za igrani film “Laum”. Tri nagrađena filma i dva počasna (Daniel Alava za “Dummies” i Ion Sova za “Tenebris”) bit će prikazana u Ujedinjenim narodima 2. travnja, a hrvatska publika filmove može vidjeti u kinu Grič 21. ožujka u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.