Hrvatski iseljenički zbornik 2019. – iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti

Foto: fah

Hrvatski iseljenički zbornik 2019., sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku i sa osam tematskih cjelina, Hrvatska matica iseljenika (HMI) predstavit će u četvrtak, 7. veljače, najavili su u petak iz Matice.

Zbornik ima osam tematskih cjelina, Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige, koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga.

“Autori Matičina ljetopisa činjenično ruše stereotipe o našoj dijaspori, predočavajući nam autentičan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća čiji naraštaji stvaraju izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta. Taj mozaik otkriva inovativnu dijasporu, čije su istaknute figure prepoznatljive u globalnoj zajednici – iskoristivši blagodati slobode kretanja marljivih i obrazovnih ljudi”, naglašavaju iz Matice.

Građa je raspoređena na 436 stranica i ilustrirana s 110 fotografija, zrcaleći recentno iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti.

“Jezični resursi na Mreži u otvorenom pristupu, pozitivne promjene statusa i normi hrvatskoga jezika tijekom posljednjih četvrt stoljeća otkako je Hrvatska stekla državnu samostalnost u fokusu su odabranih autora ovogodišnjega sveska Matičina ljetopisa, a prigodom pete obljetnice uvrštenja hrvatskoga u službene jezike Europske unije, čije izvorne govornike nalazimo na sociolingvističkoj karti svijeta na svim meridijanima. Suvremeno iseljavanje iz više perspektiva opisuju pronicljivi istraživači iz Zagreba, Toronta i Sydneya, poručuju iz HMI.

Zbornik će predstaviti ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, Božo Skoko, profesor Fakulteta političkih znanosti, Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, te urednica Vesna Kukavica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina