Hrvatski kandidat za 89. Oscara Ogrestin film „S one strane“

Foto: fah

Film „S one strane”, redatelja Zrinka Ogreste u produkciji Interfilma, bit će hrvatski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji film na stranom jeziku, odlučila je u utorak Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najbolji film na stranom jeziku.

U Komisiji HDFD-a, sastavljenoj od petnaest članova svih strukovnih ogranaka Društva bili su: Martin Babić, Martina Biljan, Jelena Drobnjak, Dominik Galic, Iva Grahor, Svetlana Gutić, Hrvoje Habljak, Ivica Hušnjak, Thomas Krstulović, Maja Midžor, Predrag Petrović, Neda Hana Radić, Goran Ribarić, Neven Svalina te Siniša Hajduk koji je predsjedavao ovim tijelom.

Komisija je odlučivala između tri prijavljena filma – „Imena višnje“, redatelja Branka Schmidta u produkciji HRT-a, filma „Narodni heroj Ljiljan Vidić“, redatelja Ivana-Gorana Viteza u produkciji Interfilma, i filma „S one strane“, redatelja Zrinko Ogresta, produkcija Interfilm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su odgledali sve prijavljene filmove, članovi Komisije su tajnim glasovanjem odlučili da će Ogrestin film „S one strane” biti hrvatski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji film na stranom jeziku, priopćio je predsjednik Komisije Siniša Hajduk.

„S one strane“ napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

„S one strane“ sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od središnjih i najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila, navode iz HDFD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.