Hrvatsko izdanje “Forenzične DNA analize” promovirano u Zagrebu

20. prosinca 2016. godine u 13:00 sati u velikoj dvorani Školske knjige pred oko 250 uzvanika iz javnog i političkog života Hrvatske, održalo se predstavljanje knjige „Forenzična Analiza DNA“ čiji su autori i urednici prof.dr. Dragan Primorac i prof.dr. Moses Schanfield.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednici hrvatskog izdanja knjige su prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, profesor na sveučilištima Penn State i New Haven, SAD, te na sveučilištima u Splitu, Osijeku i Rijeci i prof. dr. sc. Damir Marjanović, rektor, International Burch University, BiH, i znanstveni suradnik Instituta za antropologiju.

Knjigu su predstavili Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, akademik Pavle Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Davor Derenčinović, prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dopredsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, član Državnoodvjetničkog vijeća te doc. dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave:

Dragan Primorac «Čini me iznimno sretnim što je i hrvatsko izdanje knjige ugledalo svjetlo dana. Zahvaljujem nakladniku Školskoj knjizi, svim autorima, prevoditeljima, recenzentima kao i promotorima knjige na golemom trudu i potpori. Raduje me činjenica što je Hrvatska dobila literaturu koja će biti iznimno važna provođenju istrage i sudskih postupaka te koja će imati važnu ulogu u utvrđivanju istine»

Vlaho Orepić «Ova knjiga treba postati sastavni dio literature koju će koristiti svi oni koji suređuju s forenzičarima, od MUP-a, DORH-a pa do sudova” Za nas u Hrvatskoj iznimno je važna činjenica da je knjiga nastala u SAD-u na inicijativu urednika i autora prof.dr. Dragana Primorca, jednog od najpriznatijih svjetskih forenzičara. Prof.dr. Primorac je uz to jedan od prvih znanstvenika u svijetu koji je primijenio analizu DNA u svrhu identifikacije skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama te je time zajedno s drugim hrvatskim forenzičarima dao golem doprinos identifikaciji žrtava Domovinskog rata.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof.dr. Davor Derenčinović “Ova interdisciplinarna knjiga imat će golem utjecaj u svakodnevnoj sudskoj praksi, no ono što posebno ističem je što će dati veliki doprinos u otkrivanju počinitelja kaznenih djela te isto tako i oslobađanja nedužno optuženih.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske «Knjiga prof.dr. Primorca će imati ključnu ulogu u provođenju svih radnji nužnih za otkrivanje počinitelja kaznenog djela ali isto tako u oslobađanju nedužno optuženih».

Prof.dr. R.E. Gaensslen, prof. emeritus, University of Illinois, Chicago, «Ova knjigaje najopsežnije izdanje s temom forenzične analize i analize drevne DNA koje je dosad objavljeno. Dr. Primorac i dr. Schanfield zaslužuju veliku pohvalu za to što su uspjeli spojiti tako opsežnu građu u jedno djelo…“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.