Hrvatsko pjevačko društvo ‘Lipa’ iz Osijeka ove godine obilježava punih 140 godina postojanja

Jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih pjevačkih zborova Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka ove godine obilježava punih 140 godina uspješnog i neprekidnog postojanja i rada pod istim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će, najavio je dopredsjednik društva Tomislav Levak, tijekom ove godine pripremiti, organizirati i realizirati niz prigodnih događanja kojim će proslaviti taj jubilej.

“Lipa u drugoj polovici svibnja 2016. planira sudjelovati na prestižnom 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, no najveći događaj u ovoj godini organizirat ćemo u svojem matičnom gradu – Osijeku. Naime, 1. i 2. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, bit će održano prvo veliko međunarodno Natjecanje pjevačkih zborova i festival pod nazivom Croatia Cantat, namijenjeno svim vrstama pjevačkih ansambala”, najavio je Levak.

Pojedinosti o natjecanju uskoro će biti objavljene, a cilj natjecanja je, dodao je Levak, Osijek toga vikenda pretvoriti u pravo veliko središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kao uvod u obilježavanje 140 godina postojanja, bilo je tiskanje i izdavanje kalendara u boji za 2016. godinu u kojemu su se našli brojni poznati projekti i uspjesi Lipe, realizirani u protekle tri godine.

Kalendar sadrži 13 fotografija, na naslovnici i po jednu fotografiju za svaki mjesec, a dizajniran je tako da nudi pregled lipaških aktivnosti kroz izabrane fotografije, vezanih u pravilu uz određene mjesece u kojima su se događale.

“Tako je, primjerice, fotografija velike međunarodne kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske, gala koncert nazvan ‘United Europe Singing’, a koji su lipašice i lipaši zajedno s Panonskom filharmonijom i Mješovitim pjevačkiom zborom Mecsek iz Pečuha izveli u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013., smješten u mjesec srpanj, a tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela, naravno, u mjesec prosinac”, ističe Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Lipa osnovana daleke 1876. godine i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. Lipašice i lipaši iznimno su ponosni na lijepu i bogatu tradiciju Društva, čiju su povijest obilježila mnoge slavne osobe, poput velikana Josipa Jurja Strossmayera, koji je 1900. godine bio i prvi pokrovitelj Lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.