Inicijativa “Puk’o nam je film” ne želi suradnju s Inicijativom hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a

film
Zagreb, 22.03.2016. - Program 25. dana hrvatskog filma predstavljen je na konferenciji za medije u dvorani Mueller kina Europe. Program su predstavili direktorica DHF-a Zdenka Gold i umjetnièki direktor Željko Luketiæ. Na fotografiji Jakov Sedlar. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Inicijativa “Puk’o nam je film” priopćila je  kako “u potpunosti odbacuje mogućnost” da im se u njihovom djelovanju za neovisnost hrvatske kinematografije pridruži Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a, dok su iz te Inicijative izvijestili kako su “iznenađeni grubim priopćenje Inicijative ‘Puk’o nam je film”, te upitali “kome smeta transparentnost  u poslovanju HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastavno na priopćenje Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a iza koje svojim potpisima stoje Vinko Grubišić, Zvonimir Ilijić, Branko Ištvančić, Anita Juka, Ivona Juka, Igor Rakonić, Zvonimir Rumboldt, Miro Ružić, Jakov Sedlar i mnogi drugi, u kojem obavještavaju javnost da se priključuju inicijativi ‘Puk’o nam je film’, opovrgavamo objavljenu informaciju i u potpunosti odbacujemo tu mogućnost”, stoji u priopćenju Inicijative “Puk’o nam je film”.

Jedna od temeljnih točaka oko koje su se hrvatski filmaši okupili u zajedničkoj Inicijativi “Puk’o nam je film” je uvjerenje da hrvatski film treba konstruktivne ideje a ne dekonstrukciju dugo stvaranog sustava, ističu potpisnici.

“Smatramo da skupina koja je iskazala interes i plan za priključivanje inicijativi ‘Puk’o nam je film’ svojim djelovanjem ne radi na konstrukciji sustava i stoga vas ovim putem obavještavamo da se Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a NE pridružuje inicijativi Puk’o nam je film”, poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a: ‘Kome smeta transparentnost ?’

U reagiranju na te navode, iz Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a  u subotu popodne su izvijestili da su “iznenađeni grubim priopćenjem inicijative ‘Puk’o nam je film’, kojim se kaže kako pripadnici Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a žele dekonstruirati dugo stvarani sustav”.  Ističu da niti jednom medijskom istupu do sada nisu ništa slično naveli, te mole članove inicijative ‘Puk’o nam je film’ da ubuduće za slične navode prilože i dokaze.

“Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a dijeli mišljenje i stajališta inicijative Puk’o mi je film u točkama koje su navedene na FB stranice inicijative. Podsjećamo na slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Nezavisna kinematografija bez uplitanja politike je imperativ bez kojeg je nemoguće nastaviti”, kažu iz Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Navodi se kako hrvatski film treba konstruktivne ideje. Dodavši točku u kojoj zahtijevamo transparentno poslovanje HAVC-a nameće se pitanje kome smeta takav zahtjev?”, kažu iz Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a.

Obje inicijative kažu da su za neovisnost hrvatske kinematografije od utjecaja politike

Inicijativa “Puk’o nam je film”, koja je okupila više od stotinu ljudi “koji stvaraju filmove ispred i iza kamere” s ciljem zaštite neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike, objavila je u četvrtak proglas u šest točaka kojim su brojni hrvatski redatelji i glumci te njihovi kolege iz kazališnog svijeta izrazili svoje nezadovoljstvo aktualnom situacijom oko hrvatskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan kasnije, u petak,, Inicijava hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a priopćila je kako se slaže da hrvatski film treba konstruktivne ideje, a ne destrukciju dugo stvaranog sustava te kako je neovisna kinematografija jedna od najvećih stečevina postojećeg sustava. Naveli su i da se “rado  pridružuju Inicijativi „Puk’o nam je film“, kao i zajedničkim akcijama za obranu umjetničkih sloboda, neovisnosti sustava i Ustavom zajamčenih prava”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.