Ispod Mone Lise pronađen skriveni portret

Mona
Foto: www.commons.wikimedia.org

Skriveni portret pronađen je ispod postojećeg portreta Mone Lise zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, objavio je francuski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pascal Cotte kaže da je više od deset godina analizirao slavni portret preciznom tehnikom snimanja, piše BBC u utorak.

On tvrdi da se stariji portret krije ispod najslavnijeg djela Leonarda da Vincia.

Njegova rekonstrukcija prikazuje lik koji sjedi pogleda usmjerenog u stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej Louvre u kojem se nalazi Mona Lisa odbio je komentirati tu vijest rekavši tek da “nije sudjelovao u znanstvenom timu”.

Umjesto slavnog pogleda na jednom od najvećih remek djela u povijesti, na Cotteovu liku nema tragova tog zagonetnog pogleda koji ljubitelje umjetnosti intrigira već 500 godina.

Cotteove tvrdnje su kontroverzne i podijelile su znanstvenike diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da je Leonardo naslikao Mona Lisu između 1503. i 1517. kada je živio i radio u Firenci.

Rasprava o njezinu identitetu traje stoljećima, no općeprihvaćeno mišljenje je da se radi o Lisi Gerardini, supruzi firentinskog trgovca svilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.