IX. Hodočašće u Gvozdansko: Spomen na 440. obljetnicu herojske obrane

0
12
Foto: Sisačka biskupija

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podružnice Grada Zagreba, poziva kao organizatori – u partnerstvu s mnogim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata – na IX. Hodočašće u Gvozdansko. Hodočašće je najavljeno za 14. siječnja 2018. (nedjelja).

> Obrana hrvatskog kraljevstva: 3 činjenice o Gvozdanskom i njegovoj junačkoj obrani koje svaki Hrvat treba znati

PROGRAM IX. HODOČAŠĆA U GVOZDANSKO:

  • 9,00 – 11,00 sati: Okupljanje hodočasnika IX. Hodočašća u Gvozdanskom.
  • 11,00 – 12,00 sati Misno slavlje u spomen na 440. obljetnicu herojske obrane hrvatskih – ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibije branitelja ove utvrde 13. siječnja 1578 godine, predvodit će šibenski biskup,mons. Tomislav Roglić u zajedništvu sa sisačkim biskupom, Vladom Košićem u nazočnosti visokih dužnosnika iz hrvatske vlasti, te mnogobrojnih braniteljskih Udruga i hodočasnika iz cjele Hrvatske.
  • 12,15 sati: Formiranje Mimohoda „Hrvatski ponos“ (hodačasnici i hrvatski branitelji) u čast i sjećanje, te komemoracija žrtvama, obilježiti će se kod Spomen obilježja i križa u središtu mjesta.
  • 12,30 – 13,15 sati Komemoracija u čast svim žrtvama u Gvozdanskom, protokolarno . polaganje vijenaca od strane visokih uzvanika iz institucija vlasti. Svi ostali sudionici u manifestaciji prinose i pale spomen svijeće ispod križa, dok službeni predstavnici vlasti jedini se obraćaju na manifestaciji.
  • 13,30 – 15,00 sati: Druženje predstavnika braniteljskih Udruga i hodočasnika IX. Hodočašća u Gvozdanskom.
  • 15,00 sati: Povratak hodočasnika IX. Hodočašća iz Gvozdanskog.

Tekst poziva prenosimo u cijelosti:

Poštovani !
Pozivamo Vas, kao organizatori u partnerstvu s mnogim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, na IX. Hodočašće u Gvozdansko.
Gvozdansko je mjesto vele junaštva hrvatskog naroda na tragičnom događaju stradavanja i pogibije hrvatskih branitelja, 13. siječnja 1578 godine, u sukobu sa Osmanlijskim osvajačima.
Naš odnos prema prošlosti i prema događajima koji su obilježili ta prošla razdoblja u velikim brojkama ljudskih žrtava kao i prema općoj kulturi i odnosu na nacionalne simbole, moraju nas motivirati. Istina se ne može i ne smije prešućivati niti sakrivati od onih koji je ne žele čuti, ona je vječna i svemoćna.
Nama hrvatskim braniteljima, obitelj Zrinski, jesu poticajni uzori, kako trebamo biti dosljedni u požrtvovnosti, ljubavi i vjeri za domovinu Hrvatsku i u štovanju žrtava naših praotaca kroz povijest. I oni su doživjeli i prepoznali dvoličnost i licemjerje tadašnjeg zapada takozvanih graditelja mira i spasitelja kršćanstva i Hrvatskih zemalja. Itekako su i nama poznate te sličnosti iz nedavnog razdoblja naše mladosti u obrani domovine od srpskog agresora i terorističkih skupina koje su razarale Hrvatsku. Stoga nastojimo obilježavati spomene na događaje. Dok živimo, to nam je ljudska i prijateljska obveza poput zavjeta i zato prihvaćamo naslijeđe vjere, kulture i baštine, jer se radi o univerzalnim ljudskim vrijednostima.
Dobro nam došli u Gvozdansko !
Prilog : Program IX. Hodočašća
ZAJEDNO U RATU – ZAJEDNO U MIRU
U ime Organizatora:

UDVDR RH PGZ
Ivica Matošević, predsjednik

Izvor: narod.hr