Izlazi knjiga o stradanjima Hrvata i nesrpskoga stanovništva Tovarnika u Domovinskom ratu

U nakladi Općine Tovarnik iz tiska uskoro izlazi knjiga “Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta zbirka tekstova objedinjena gornjim naslovom povodom svoga nastanka drži jedan od najpotresnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti, u javnom diskursu okamenjenom u sintagmi Dan kada je Tovarnik plakao. Riječ je o dvadeset i drugoj obljetnici ukopa posmrtnih ostataka 48 tovarničkih Hrvata, žrtava srpske agresije, koji su 1991. godine većinom bili pokopani u masovnoj grobnici te u nekoliko pojedinačnih grobnica u Tovarniku, što će se navršiti 31. siječnja 2020. godine. Spomen-knjiga koju su priredili i uredili prof. dr. sc. Milica Lukić i Antun Ivanković, svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz dvaju sela, Tovarnika i Ilače, u kojima su za vrijeme Domovinskoga rata stradala 104 stanovnika.

Foto: Gordan Panić

Toga 31. siječnja 1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, koji je podijelio sudbinu svojih župljana te im se i u smrti pridružio. Iako su danima prije i mjesecima poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine, napose poginulih i ubijenih Ilačana, taj je zadnji dan mjeseca siječnja simbolično sjedinio sve njih u dan plača na tom, najistočnijem, dijelu naše Domovine, u Zapadnom Srijemu. Broj 22 u godinama koje nas dijele od trenutka kada su »progovorile« kosti tovarničkih i ilačkih mučenika, nijemih svjedoka, simbolično se pridružio drugom povodu njime (brojem) već 28. put od tada u bolno sjećanje prizvanim: 22. rujna 1991., kada je Tovarnik razoren i okupiran, a ubrzo nakon njega i Ilača.

Dokumentarnosti sadržaja ovoga ukoričenja uz izjave svjedoka, sudske spise, popise poginulih, ubijenih i nestalih, nalaze ekshumacija i drugo, pridonose i brojne fotografije. One u suglasju s tekstom oblikuju knjigovni rekvijem za sve one, mrtve i žive, koji su plodnu srijemsku zemlju blagoslovili svojom žrtvom, podsjećajući nas na bezumlje svakoga rata i njegove nesagledive posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak zbirke tekstova ujedinjenih naslovom “Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu” je dvostruk: opći i poseban. Opći zadatak ostvaruje se u pridruživanju onim tekstovima koji će omogućiti preciziranje definicije Domovinski rat na tlu Hrvatske i uvid u prirodu toga rata. Poseban zadatak odnosi se na prikaz nemjerljivih emotivnih vrijednosti stanovnika Općine Tovarnik jer omogućava da se na taj način sačuva uspomena na žrtvu članova obitelji, prijatelja i poznanika, onih čiji su grobovi postali simboli i trajni podsjetnici na život koji se evanđeoski darovao da bi ga drugi imali u izobilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.