Izložba ‘Futurizam, dinamizam i boja’ produžena do 28. travnja

Foto: Fah

Zbog velikog interesa publike izložba “Futurizam, dinamizam i boja” Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) produžena je do nedjelje, 28. travnja, izvijestio je MSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prostoru za povremene izložbe na prvom katu muzeja izložba, koja je otvorena od 1. ožujka, a trebala se zatvoriti 20. travnja, prvi put se zagrebačkoj i hrvatskoj publici predstavlja stotinjak originalnih radova futurističkih slikara, pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka dizajna i mode, koji zajedno vrijede više od 60 milijuna eura.

Izložena su majstorska djela talijanskog futurizma, jednog od najvažnijih umjetničkih pokreta 20. stoljeća, koji ove godine obilježava 110. obljetnicu svog revolucionarnog i utemeljiteljskog Manifesta. Djela tog važnog avangardnog pokreta do sada nisu bila predstavljena u Hrvatskoj.

Umjetnici, čiji su radovi izloženi, Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, otvarali su prostore umjetničke slobode na početku dvadesetog stoljeća, a njihove su ideje ostavile dubok trag ne samo na talijanskoj već i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su nadahnuti pokretom i brzinom, tehnološkim napretkom na početku stoljeća, te radikalno zahtijevali prekid s prošlošću i tradicijama talijanske umjetnosti.

Kustos izložbe je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero, koji je pridonio revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera i organizirao više od stotinu izložab na temu futurizma diljem svijeta.

Zagrebačka izložba nastala je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l., talijanskom organizacijom za kulturu koja se bavi integracijom inovativnih izložbi i umjetničkih projekata u rad kulturnih institucija, javnih i privatnih tvrtki i zaklada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.