Izložba “Lost in space” Tomislava Buntaka u HAZU

Foto: fah

U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u četvrtak se otvara izložba “Lost in space” Tomislava Buntaka, na koju donosi novi ciklus stripovski povezanih slikocrteža na papiru

Povjesničar umjetnosti Željko Marcijuš naveo je u predgovoru izložbe kako se velik dio opusa Tomislava Buntaka, jednoga od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača, ali i crtača slike, označuje pojmom čudesno u umjetnosti.

“Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine”,istaknuo je dodavši, kako ta djela pokazuju sublimiranu Buntakovu SF viziju utemeljenu na zapadnom poimanju umjetnosti i njezinih osnovnih prikazivačkih načina te varijacija koje počivaju na varci oka, kao i odmacima od njih.

Marcijuš kaže kako su Buntakovi crteži ujedno i iskazi budućnosti izmaštane i skladne simboličke futurologije s asocijacijama na moguću misiju na Mars, kao svojevrsna svemirska arkadija.

Izložba će biti otvorena do 20. travnja.

Tomislav Buntak (1971. Zagreb) diplomirao je 1997. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), u klasi profesora Miroslava Šuteja. Od 2010. godine docent je na Slikarskoj katedri ALU-a u Zagrebu.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, među kojima u Galeriji Galženica, Velika Gorica, 2000., Galeriji Miroslav Kraljević, Zagreb, 2004., u MOMA-i P.S.1, New York, 2005., u Tokyo Wonder Site (TWS), Tokyo, 2008., Umjetničkom paviljonu, Zagreb, 2008., i u Spinnereiu, Leipzig, 2012.

Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvajamo Nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara na 39. Zagrebačkom salonu (2005), Nagradu Kabineta grafike HAZU na 4. trijenalu crteža (2008) i Nagradu Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2008. (2009).
U izdanju Frakture iz Zagreba, 2012. je o njegovom radu objavljena monografska knjiga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina