Izložba: Majka Terezija put do svetosti

U organizaciji ‘Redovnice misionarske ljubavi’ i udruge ‘Hrvatsko zajedništvo’ u samostanu redovnica misionarki ljubavi u Zagrebu (Jukićeva 24), u petak 26. kolovoza 2016. godine s početkom u 19,00 sati će biti otvorena izložba fotografija ‘Majka Terezija – put do svetosti‘ Zvonimira Atletića.

Izložbu fotografija otvorit će mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i dr. Nediljko Matić, predsjednik Udruge ‘Hrvatsko zajedništvo’.

Izložbu čini dvadesetak fotografija Zvonimira Atletića nastalih između 1977. i 1987. godine u Indiji i Zagrebu, a motivi prikazuju novu sveticu Katoličke Crkve kao i aktivnosti njezinih sestara misionarki ljubavi u služenju najsiromašnijima među siromasima.

Izložba će se moći posjetiti do 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8,00 do 12,00 sati.

Zvonimir Atletić – MAJKA TEREZIJA

Zvonimir Atletić se fotografijom bavi od rane mladosti, a za vrijeme studija na Akademiji dramskih umjetnosti, na Usmjerenju za filmskog snimatelja/direktora fotografije, odlučio je profesionalno se baviti fotografijom još 1976. godine. Član je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) te ima status priznatog Samostalnog umjetnika (HZSU).

Zvonimir Atletić je Majku Tereziju upoznao još davne 1977. godine kad je njene prve fotografije uradio u njenoj Misiji u Calcutti u Indiji. Otada je više puta bio u njenom društvu po Hrvatskoj i Indiji, dokumentirajući njen rad i život te rad njenog reda, Misionarki ljubavi, u Hrvatskoj i Indiji. Atletić je vjerojatno fotograf koji je najčešće u svijetu imao priliku dokumentirati njen rad s bolesnim i siromašnim ljudima te se u njegovim fotografijama vidi apsolutna predanost Majke Terezije pomaganju nemoćnih i odbačenih.

Atletićeve crnobijele fotografije ne govore tisuću riječi. One zapravo uopće ne govore. Obavijene su svetom šutnjom koja jedina može otvoriti prostor duši u razgovoru sa svojim Stvoriteljem. Danas se, u vremenu neljudske brzine, stresa, udaraca svake vrste, poziv vitezu u pomoć ne upućuje trubljama ili gongovima već šaptom: „Ne idi nikamo, ne napuštaj me, ostani tu“. Atletićeve fotografije odgovaraju na taj poziv, priskaču u pomoć bez i jedne riječi. Ostaju u čovjeku onoliko dugo koliko i život sam.

Dosadašnje Atletićeve značajnije izložbe o Maci Tereziji su:

• 2004. Hrvatska, Zagreb, Galerija Kristofor Stanković: “Majka Terezija – Žedan sam”

• 2010. Makedonija, Skopje, Spomen kuća Majke Terezije: “Majka Terezija – Budi moje svjetlo”

• 2010. India, Calcutta: “Majka Terezija – Budi moje svjetlo” (fotografije s ove izložbe u Calcutti (Indija) sada su izložene u Muzeju u Kući matici u Calcutti te se nalaze na službenim stranicama reda Misionarki ljubavi

Majka Terezija je za svoj humanitarni rad dobila Nobelovu nagrade za mir 1979. godine, a 1990. godine je proglašena Počasnom građankom Grada Zagreba gdje se i nalazi kuća njenog reda, Misionarki ljubavi.

Papa Franjo će 4. rujna 2016. godine u Rimu proglasiti Majku Tereziju sveticom – St. Teresa of Calcutta.

Izvor: narod.hr