Izložba “Riječ – pismo – slika” iz Orijentalne zbirke HAZU

Izložba vrijednih primjera kaligrafije, iluminacija, minijatura i drugih vidova orijentalno-islamske umjetnosti rukopisne knjige iz riznice Orijentalne zbirke Arhiva HAZU svečano je otvorena jučer u Zagrebu u organizaciji HAZU i Instituta Yunus Emre iz Ankare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Orijentalne zbirke i autorica izložbe dr. sc. Tatjana Paić-Vukić predstavila je Orijentalnu zbirku, osnovanu 1927. u kojoj se čuva 2100 kodeksa koji datiraju od 13. do 19. stoljeća, a nabavljeni su u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sandžaku i Makedoniji. U Zbirci se čuva i 760 osmanskih isprava – sultanskih i vezirskih naredbi, sudskih rješenja, kupoprodajnih ugovora i privatnih pisama.

Kodeksi Orijentalne zbirke sadrže tekstove iz različitih znanstvenih disciplina i književnih žanrova. Tu su prijepisi Kur’ana, djela iz islamskih vjerskih znanosti, arapske gramatike, stilistike i retorike, osmanska, arapska i perzijska umjetnička proza i poezija, brojni rječnici, te djela iz historiografije, geografije, astronomije, astrologije, medicine i okultnih znanja. Posebna su vrijednost fonda primjerci djela bosanskih pisaca iz osmanskoga doba, nekoliko kodeksa nastalih u hrvatskim gradovima pod osmanskom vlašću, te osobne bilježnice raznovrsna sadržaja.

Akademik Pavao Rudan je prilikom otvaranja izložbe zahvalio na suradnji Institutu Yunus Emre, čiji su stručnjaci početkom ove godine digitalizirali sve rukopise Orijentalne zbirke, te je time povećana njihova dostupnost i olakšano njihovo očuvanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer kulturnog prožimanja Hrvatske i Turske podsjetio je na Hrvojev misal iz 15. stoljeća koji se čuva u Istanbulu, a koji je prije nekoliko godina digitaliziran kako bi bio dostupan i hrvatskoj kulturnoj javnosti.

Predsjednik Instituta Yunus Emre Hayati Develi zahvalio je hrvatskom narodu i Hrvatskoj akademiji na očuvanju vrijedne zbirke islamskih djela, jedne od najvrjednijih u jugoistočnoj Europi, i omogućavanju da ona budu dostupna budućim naraštajima, te je najavio da Institut ima u planu otvoriti svoj centar u Zagrebu.

Izložbu prate katalozi na hrvatskom, turskom i engleskom jeziku, a može se može razgledati do 31. svibnja u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.