Izložba “Studije o drhtanju” Damira Očka u Dublinu

Samostalna izložba “Studije o drhtanju” Damira Očka, dio šireg projekta tog afirmiranog hrvatskog umjetnika kojime nastavlja istraživanje ekstremnih figura tijela, postavljena je u Temple Bar Gallery Studios u Dublinu, a bit će otvorena do 25. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarajući dijalog između filma, poezije, notnih zapisa, objekata i crtanja, Očko u tom projektu istražuje središnju temu, drhtanje tijela kao metaforu za otpor i nemir, ističe se u najavi izložbe Kreativnog sindikata, a u čijoj je produkciji nastao umjetnikov film “TK” koji je glavni element izložbe.

Film je snimljen ove godine, a njegov naslov potječe od fonetskog opisa zvuka ugriza ili udarca kamena o kamen. U fokusu su nagi likovi koji stoje na zaleđenom zimskom krajoliku, pokušavajući se prisiliti da budu mirni, no nisu u mogućnosti kontrolirati pokrete svoga tijela i oduprijeti se drhtanju. Ti su prizori ispresijecani snimkama čovjeka koji boluje od Parkinsonove bolesti i koji drhtavom rukom pokušava zapisati riječi pjesme.

Kombinirajući glazbu, kolaž, arhitektonske intervencije, “Studije o drhtanju” rastežu uobičajeni filmski prostor stvarajući hibridno djelo u kojemu jednaku težinu imaju i film i istraživanje i poezija. Kustosica je Rayne Booth, a izložba je postavljena u galeriji, gdje je Damir Očko (Zagreb, 1977.) tijekom 2011. boravio na rezidenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Očko hrvatski je multimedijalni umjetnik s diplomom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2003.godine. Osim u Hrvatskoj, svoje radove izlaže diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.