Izložba u Sloveniji povodom 50. obljetnice nastanka stripa o Alanu Fordu

Foto: Fah

U Ljubljanskoj Narodnoj galeriji u srijedu je otvorena izložba o Alanu Fordu, junaku iz stripova glasovitog talijanskog autorskog para Max Bunker i Magnus, pod kojim pseudonimima su ga stvorili scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola prije punih 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljanska izložba, naslovljena “Alan Ford trči počasni krug”, trenutno je najveća postava originalnih tabli popularnog stripa nakon one održane u Rimu prije dvije godine.

Izložene su izvorne Raviolove table stripa, najprije crtane olovkom, a od 15. epizode rađene u tušu, te razdoblje dok je radio zajedno sa Secchijem.

Organizatori izložbe njome žele prikazati ukorijenjenost stripa u slovenskoj kulturi, obilježiti 50. obljetnicu njegova nastanka te refleks koji je imao u slovenskom kulturnom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u svibnju 1969. godine, a nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost.

Na izvanredan prijem kod publike naišao je i u Hrvatskoj te bivšem jugoslavenskom kulturnom prostoru, nakon što je počeo izlaziti u domaćoj verziji.

Objavljivao se od 1970. godine, najprije u novinskim izdanjima tadašnjeg Vjesnika i u odličnom prijevodu Nenada Brixyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa TNT koju je posnovao “Broj Jedan” u invalidskim kolicima, a čiji su članovi bili tajni agenti Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija imala je brojne poklonike i u Sloveniji, ne samo kod ljubitelja stripa.
Avanture Alana Forda Slovenci su niz godina mogli pratiti samo na hrvatskome jeziku pa je 1993. godine strip na slovenski preveo književnik Branko Gradišnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.