Javila se i Nina Obuljen: Pročitajte kako se brani i kako napada Hasanbegovića!

Foto: fah

Nina Obuljen Koržinek, koju mediji spominju kao potencijalnu ministricu kulture, odbacila je u srijedu optužbe o navodnom kriminalu u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), kao i svoju umiješanost u financijske malverzacije, za što ju prozivaju čelnici nekih udruga iz Domovinskog rata koji je ne žele na čelu Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao odgovor na izvanrednu konferenciju dijela udruga iz Domovinskog rata, Obuljen Koržinek objavila je priopćenje u kojem opovrgava bilo kakav kriminal u HAVC-u, te tvrdi da je izložena hajci otkad ju mediji spominju kao buduću ministricu.

Ujedno poziva Ministarstvo kulture da objavi sve dokumente i podatke koji mogu potkrijepiti njezine navode i tvrdnje HAVC-a, te postavlja pitanje zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo “očite laži i podvale” koji se plasiraju o ustanovama i pojedincima koji djeluju u tom resoru.

“U čijem je interesu ova šutnja”, pita u priopćenju Obuljen Koržinek te podsjeća da je u HAVC-u obavljen niz nadzora, od Državne revizije i upravnog nadzora do financijskog nadzora Ministarstva financija, pri čemu nitko nije utvrdio nikakve nepravilnosti za koje ih optužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da kao članica Upravnog odbora HAVC-a, a kako je propisano zakonom, ni na koji način ne sudjeluje u procesu donošenja odluka o financiranju filmova, nego isključivo nadzire poslovanje HAVC-a kao ustanove.

“Sve klevete i anonimne prijave, koje godinama plasiraju iste osobe bile su predmetom sudskih sporova. Donesene su, za sad, dvije nepravomoćne i jedna pravomoćna presuda hrvatskih sudova, u kojima se potvrđuje da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji u dodjeli sredstava i radu HAVC-a, već se radi o neistinama i klevetama, za što su počinitelji proglašeni krivima, odnosno naložena im je naknada štete”, ističe Obuljen Koržinek.

Za tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kaže kako je od dolaska na tu funkciju pokazivao “izrazito nerazumijevanje za HAVC”, te se posebno neprijateljski odnosio prema legalnim tijelima te ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U osam mjeseci nije sadržajno odgovorio ni na jedan dopis Upravnog odbora niti na naše zahtjeve za sastankom. Odlukom da ne imenuje članove Povjerenstva za poticaje, de facto je svojom voljom, a bez odluke Hrvatskog sabora, suspendirao Zakon i ugrozio program poticaja koji hrvatskom proračunu donosi milijunske prihode, kroz koji je u protekle četiri godine zaposleno preko 1500 ljudi, i iz kojeg je samo u 2015. državni proračun kroz razne vidove poreza uprihodio više od 50 milijuna kuna”, stoji u priopćenju.

Komentirajući daljnje optužbe s konferencije za novinare nekih udruga iz Domovinskog rata, klevetom je ocijenila tvrdnje da je kao državna tajnica “proglasila knjige generala Praljka šundom”, zbog čega je on navodno bio ovršen.

“Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć. Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako se radi o brošurama, riječ ‘šund’ se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez”, ističe Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to može vrlo lako provjeriti, ako se želi objektivno i nepristrano istupati u javnosti, što očito nije cilj ove nekorektne kampanje, navodi Obuljen Koržinek i najavljuje da će zbog štete koja joj je počinjena neistinama i klevetama “zaštitu tražiti kroz zakonima propisana sredstva”.

Podsjetimo, dio udruga iz Domovinskog rata ponovno je u srijedu zatražio sankcioniranje kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), te zatražio da se članicu Upravnog odbora HAVC-a Ninu Obuljen Koržinek više u javnosti ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Braniteljske udruge traže smjenu Upravnog odbora HAVC-a, te ne žele Ninu Obuljen na mjestu ministrice

Više o tome tko je Nina Obuljen pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.