Junaci Domovinskog rata – stradanje pripadnika ‘Alfe’ u prometnoj nesreći

Alfe
Foto: Braniteljski.hr

Na današnji dan, 29. siječnja 1995. godine prilikom povratka s borbene akcije „Krug – Dubrovnik” poginuli su pripadnici Specijalne jedinice policije „Alfe” PU zagrebačke – Krunoslav Fuš i Branko Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Fuš rođen je 11. veljače 1973. u Zagrebu, a u MUP-u Republike Hrvatske bio je od srpnja 1991. godine. Kao osamnaestogodišnjak pristupio je 1. studenog 1991. godine SJP „Alfe”. Iza sebe je ostavio suprugu i dijete.

U nesreći koja se dogodila desetak kilometara prije Zagreba stradao je i Branko Bošnjak koji je obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika SJP „Alfe”. Rođen je 22. ožujka 1963. u Klokočevcu kraj Samobora. Osnovnu školu završio je u Bregani, a u Zagrebu je završio Policijsku akademiju.U “Alfama” je bio od osnutka postrojbe 23. srpnja 1991. godine. Bio je uzor svojim suborcima koje je obučavao borilačkim vještinama. Naime tijekom školovanja Branko je trenirao kyokushin karate u Karate klubu „Mladost“ Samobor. Bio je dobar karatist i još bolji trener i pedagog. U jeku rata 1993. oženio se s Ljiljanom, a iduće godine rodila im se kći Josipa. Život mu je prekinut na 12 kilometru autoceste Zagreb – Karlovac.

Prometna nesreća 

U izlijetanju vozila s ceste vozač Krunoslav Fuš ispao je iz vozila, dok su u vozilu uz Bošnjaka ostali ozlijeđeni policajci Stjepan Šantek i Stjepan Sučić. On je sa slomljenom nogom i rebrima dopuzao do ceste gdje mu vozači koje je pokušao zaustaviti da pruže pomoć nisu htjeli stati. Na koncu je otpuzao do mjesta Gornja Zdenčina i našao pomoć. Ipak za pomoći Fušu i Bošnjaku bilo je prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi „Alfe žive vječno”, autora Stjepana Milkovića, Bošnjakovu pogibiju Goran Maretić izdvojio je kao psihički i emotivno najteži događaj tijekom čitavog rata. Borna Marinić na svojoj Facebook stranici Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat prenosi njegov iskaz:
“Ta osoba mi je bila i dan-danas mi je moralna vertikala. Ne samo meni, velikom broju ljudi. Poginuo je na autocesti nakon povratka s terena iz Dubrovnika. Dani i boravak na terenu su teški i naporni. Nakon primopredaje smjene put do Zagreba preko Paga bio je dalek, nije nikakvo čudo da se nešto takvo dogodilo. Taj gubitak mi je najteži od svega, ali mi je i prijateljstvo s tim čovjekom najljepša stvar koju sam doživio tijekom rata. Poseban po svojoj karizmi, nevjerojatno duhovit, uvijek spreman pomoći, u svakom je trenutku bio sposoban donijeti ispravnu odluku. Bio je čovjek u kojeg smo se uvijek mogli pouzdati. Dobar, inteligentan, fizički sposoban, čovjek koji je volio ljude. Doista, poseban čovjek, čovjek kojeg ljudi slijede.”

U spomen na Branka Bošnjaka u Samoboru karate klub “Mladost”, u kojem je bio dugogodišnji član, organizira svake godine međunarodni kyokushin karate turnir “Memorijal Branka Bošnjaka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.